W dniu wczorajszym miało miejsce przekazanie przez Caritas diecezjalną respiratora transportowego Para PAC Plus dla Szpitala Pediatrycznego w Bielsku-Białej. Z rąk ks. Roberta Kurpiosa, dyrektora Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej, respirator transportowy odebrali w imieniu szpitala Donata Sawczuk, naczelna pielęgniarka bielskiego Szpitala Pediatrycznego, i Andrzej Kubowicz, kierownik działu technicznego tej placówki. Oboje przyznali, że takiego sprzętu bardzo potrzebowali i jak dotąd nie mieli.

Dzięki Caritas Polska, która ofiarowała nowe urządzenie dla potrzeb służb ratowniczych naszej Caritas, będzie możliwa pomoc najmłodszym pacjentom z naszego regionu. Choć mam nadzieję, że sprzęt ten będzie jak najrzadziej wykorzystywany – mówił ks. Kurpios przedstawicielom szpitala.

fot. Urszula Rogólska/Gość Niedzielny

Nowoczesny przenośny respirator dla potrzeb służb ratowniczych, reanimacji i transportu pacjentów został zakupiony przez Caritas Polska ze środków zebranych w ramach akcji „Wdzięczni medykom”. Koszt takiego urządzenia to ponad 30 000 zł. W sumie dzięki sponsorom udało się pozyskać ponad 100 respiratorów, a także 200 tys. maseczek, 200 tys. rękawiczek ochronnych i 10 tys. kombinezonów, a także kilkanaście łóżek dla oddziałów intensywnej opieki medycznej. Całość została rozdysponowana pomiędzy Caritas diecezjalne, które następnie obdarowały lokalne placówki medyczne.

W Szpitalu Pediatrycznym funkcjonuje czterołóżkowy odcinek covidowy.

– To sprzęt jak najbardziej nam przydatny, szczególnie teraz. Dzieci chorują na COVID-19 rzadziej, nie chorują one tak ciężko, jak osoby dorosłe, ale jest to sprzęt ratujący życie, który bardzo się nam przyda. Zwłaszcza w każdej takiej sytuacji, kiedy trzeba przewieźć pacjenta na diagnostykę, z oddziału na oddział czy nawet do wentylacji na oddziale innym niż oddział intensywnej terapii – tłumaczy szefowa pielęgniarek szpitala. – Nie mieliśmy dotąd takiego respiratora transportowego: malutkiego, kompaktowego, dlatego powtarzam z radością: „Super!”. Wszystkie respiratory, które są w szpitalu, są urządzeniami stacjonarnymi, ustawianymi przy łóżkach pacjentów. Ten bardzo nam pomoże w transporcie pacjentów – wyjaśnia.

fot. Urszula Rogólska/Gość Niedzielny