Zgodnie z zapowiedzią Caritas diecezjalna odwiedziła dzisiaj uczniów Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Żywcu.

Z okazji Dnia Dziecka został zorganizowany piknik poprzedzony programem artystycznym przygotowanym przez uczniów Ośrodka. Mieliśmy okazję wysłuchać piosenek oraz obejrzeć pokaz gimnastyki artystycznej i występ grupy tanecznej. Następnie zostały przekazane paczki tzw. „Pudełka Szczęścia”, które pomogli przygotować strażacy z Ochotniczej Straży Pożarnej w Pewli Małej.

Pani Dyrektor Ośrodka złożyła podziękowania na ręce dyrektora Caritas diecezjalnej Ks. Roberta Kurpiosa za dotychczasowe i regularne wsparcie.

Uśmiech uczniów jest dla nas najlepszym podziękowaniem.  W imieniu Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej pragnę złożyć serdeczne podziękowania darczyńcom, którzy wspierają nasze działania na rzecz najmłodszych. Wydarzenia zaplanowane w związku z Dniem Dziecka to wstęp do tegorocznej kampanii Caritas Dzieciom, na którą składa się realizacja takich programów jak Wakacyjna Akcja Caritas, Tornister Pełen Uśmiechów, Skrzydła oraz Dwa Talenty – informuje dyrektor Caritas diecezjalnej Ks. Robert Kurpios.

Dystrybucja Pudełek Szczęścia była możliwa dzięki sponsorom. Składane kartonowe pudełka w kształcie domków zapewniła firma MONDI; Biedronka podarowała maskotki z Gangu Fajniaków, książki o tematyce ekologicznej oraz środki finansowe dla diecezji na zakup słodyczy, owoców i zabawek, a firma Aflofarm przekazała żelki Magmisie. Ekologiczna gra została stworzona specjalnie na tę okazję w ramach projektu Caritas Laudato si’.

Jak pomóc?

• Przekazując wpłatę na konto 70 1020 1013 0000 0102 0002 6526 z dopiskiem DZIECI
  • Wysyłając SMS o treści DZIECI pod numer 72052 (koszt 2,46 zł)