Kilometry Dobra 2017-03-27T22:15:19+00:00

Project Description

Caritas diecezji bielsko-żywieckiej wraz z 11 diecezjalnymi Caritas rozpoczęła bicie rekordu Guinnessa w układaniu ciągu złotówek. Na Podbeskidziu kampanię „Kilometry Caritas” zainaugurowano 12 marca podczas meczu I ligi siatkarskiej pomiędzy UMKS Kęczanin Kęty – Ślepsk Suwałki w hali sportowej w Kętach.

„Kilometry dobra” to próba bicia rekordu polegającego na zebraniu jak najdłuższego ciągu stworzonego z jednonominałowych monet.

Monety te muszą pozostawać ze sobą w ścisłym kontakcie, preferowane jest, aby były połączone ze sobą za pomocą taśmy klejącej. Istotne jest jednak, aby w momencie finałowego podliczania monety te nie uległy rozdzieleniu.

Od 5 lat rekord dzierży austriacka organizacja kościelna BG/BORG Kirchdorf an der Krems, która ułożyła ciąg długości 75,24 km. Składał się 4,5 miliona jednocentówek euro.

Aby pobić rekord, diecezjalne Caritas muszą ułożyć minimum 75,25 km ciągu jednonominałowych monet, zbierając ponad 3 mln 311 tys. złotówek.

0,5 metra – 23 zł

1 metr  – 44 zł

10 metrów – 440 zł

100 metrów – 4400 zł

1 km – 44000 zł

Chcemy wspólnie pobić ten rekord, a jednocześnie chcemy przeznaczyć te pieniądze na letnie kolonie dla dzieci ubogich oraz turnusy rehabilitacyjne dla dzieci niepełnosprawnych – wyjaśnia charytatywny sens akcji ks. Robert Kasprowski – dyrektor Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej.

Akcja potrwa do 11 czerwca 2016 roku. Zostanie zakończona podczas Marszu dla Życia i Rodziny w Bielsku-Białej.

Płatności można dokonać na 2 sposoby:

1. Przelew bankowy

Bank Pekao: 47 1240 1170 1111 0010 6323 0610

tytuł przelewu: Darowizna na cele charytatywne – Kilometry Caritas

2. Płatność online DotPay

Wpłać online
Po dokonaniu wpłaty prosimy o wpisanie sie do naszej:
Księgi Ofiarodawców