Przyłącz się do akcji Tornister pełen uśmiechów

Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej rozpoczyna po raz XIV. akcję „Tornister pełen uśmiechu” na nowy rok szkolny 2022/2023. Akcja ma na celu przygotowanie wyprawki szkolnej dzieciom z rodzin w trudnej sytuacji życiowej, tak aby nowy rok szkolny mogły rozpocząć z uśmiechem.

Od 2018 roku Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej uruchomił możliwość płatności elektronicznych i „Plecak pełen uśmiechów” można ofiarować wirtualnie. Oczywiście plecak z wyprawką i uśmiech obdarowanego dziecka są jak najbardziej realne.

50 zł to zakup
1 tornistra dla dziecka

100 zł to zakup
1 wyprawki dla dziecka

150 zł to zakup
1 tornistra z wyprawką

Uśmiechnijmy się do swoich Księży Proboszczów
o „Tornister pełen uśmiechów”!

Plecak w Parafii

Akcja polega na tym, że wierni zabierają do domu wystawiony w kościele pusty plecak i sami uzupełniają go przyborami szkolnymi. Wypełniony, na przykład po tygodniu, odnoszą z powrotem do kościoła, aby mogło nim zostać obdarowane jakieś konkretne, wskazane przez parafię dziecko.

Akcja ta w wielu parafiach naszej Diecezji cieszy się dużą popularnością. Parafianie nie tylko dbają o to, aby plecak pełen był wszelakich przyborów potrzebnych dzieciom do szkoły. Często dekorują „swoje” plecaki przypinając do nie zawieszki-maskotki bądź naszywając różne znaczki: motylki, kwiatuszki, zwierzątka.

Przepis na Tornister pełen uśmiechów w parafii

1. Odbierz z parafii pusty plecak.

2. Wypełnij plecak przyborami szkolnymi.

3. Odnieś pełny plecak do parafii.

Indywidualne wsparcie

Darczyńcy indywidualni mogą zgłaszać się do biura Caritas celem zakupienia plecaka i wyposażenia go we własnym zakresie lub mają możliwość zakupienia gotowego tornistra z wyprawką. Często są to osoby, które w tak sympatyczny sposób dają innym przykład pomocy potrzebującym.  Darczyńcy mogą również do biura Caritas przynieść wyprawkę szkolną dla dziecka, którą uzupełnimy tornister i przekażemy ubogim dzieciom.

Akcja ma charakter długofalowy, gdyż przekazane artykuły służą dziecku przez cały rok szkolny.

Strona akcji ogólnopolskiej, na której można znaleźć więcej informacji i materiały wideo

15. edycja akcji Tornister Pełen Uśmiechów

W minioną niedzielę, 20 sierpnia, odbył się 15. finał ogólnopolskiej akcji Caritas Tornister Pełen Uśmiechów, której celem jest wsparcie dzieci z rodzin potrzebujących. W tym roku akcją objęte zostały również dzieci z Syrii i Libanu.

Tornister Pełen Uśmiechów – finał akcji w Cieszynie

Przedstawiamy zakończenie akcji "Tornister Pełen Uśmiechów". W działania jak co roku włączyło się Szkolne Koło Caritas w Szkole Podstawowej nr 7 w Cieszynie przy wsparciu Parafii Najświętszego Serca Pana Jezusa w Cieszynie-Krasnej. Bardzo dziękujemy

Darowizna od Młodej Pary

W pierwszym dniu szkoły jako Caritas otrzymaliśmy niecodzienny prezent. Były to dary ofiarowane przez Agatę i Łukasza - nowożeńców, którzy wykazali się niezwykłą wrażliwością w pierwszym dniu swojej wspólnej drogi życiowej i pomyśleli o