Z Programu skorzystało w naszej Diecezji 5366 osób.
W Programie brały udział  24 Organizacje Partnerskie Lokalne.
Rozdzielono następujące ilości produktów:

 artykuł ilość Wartość
Makaron jajeczny 28 560 kg 59 586,16 zł
Ryż biały 28 800 kg 72 121,80 zł
Herbatniki 11 560 kg 65 250,07 zł
Mleko 51 120 l 79 440,48 zł
Ser podpuszczkowy 13 500 kg 229 493,25 zł
Groszek z marchewką 18 600 kg 48 412,08 zł
Fasola biała 18 600 kg 50 107,51 zł
Koncentrat pomidorowy 7 233,28 kg 36 239,62 zł
Powidła śliwkowe 7 020 kg 33 839,18  zł
Gulasz wieprzowy 24 235,02 kg 155 582,71  zł
Filet z makreli w oleju 7 996,80 kg 114 924,81 zł
Szynka drobiowa 15552 kg 168 521,47 zł
Szynka wieprzowa 1 555,2 kg 13 831,17 zł
Pasztet wieprzowy 998,4 kg 5503,68 zł
Cukier biały 22 680 kg 61 211,51 zł
Olej 22 680 l 83 825,28 zł

W ramach Programu wydano 164 160 posiłków i 30 683 paczek żywnościowych.

 

Warsztaty w ramach PEAD

Przeprowadzono w Diecezji 31 spotkań warsztatowych o tematyce:

– Warsztaty Dietetyczne i Zdrowego Żywienia
– Przeciwdziałanie marnowaniu żywności
– Warsztaty kulinarne

W warsztatach wzięło udział 620 osób.

 

Caritas Diecezji Bielsko Żywieckiej bardzo dziękuje wszystkim wolontariuszom z Zespołów Parafialnych Caritas i Pracownikom Ośrodków Społecznych za prowadzenie dokumentacji i dystrybucję artykułów spożywczych w Ramach Podprogramu 2016 POPŻ.