9. edycja akcji „Tornister pełen uśmiechów”

Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej prowadzi 9. edycję ogólnopolskiej akcji „Tornister pełen uśmiechów”. Ma ona na celu przygotowanie wyprawki szkolnej dzieciom z rodzin o niższym statusie materialnym.. Akcja polega na tym, że wierni zabierają do domu wystawiony w kościele pusty plecak i sami uzupełniają go przyborami szkolnymi. Wypełniony, po tygodniu, odnoszą do kościoła, aby mogło nim zostać obdarowane jakieś konkretne, wskazane przez parafię dziecko.

Jaki był twój pierwszy tornister?

Jaki był Twój pierwszy tornister? – zapytała w swojej sondzie Caritas. Ludzie znani
z pier­wszych stron gazet, jak i napotkani przechodnie lepiej lub słabiej pamiętali, jak wyglądał ich pierwszy tornister. Doskonale zapamiętali natomiast emocje, jakie towarzyszyły pierwszej wyprawie do szkoły.

Dziś nie każde dziecko może mieć swój wymarzony tornister. Dlatego Caritas Polska wraz z Caritas Diecezjalnymi prowadzi już po raz 9. akcję „Tornister pełen uśmiechów”. Śmiało można powiedzieć, że po ośmiu latach akcja ta mocno funkcjonuje już w świa­domości Polaków. Włączają się w nią w naszej Diecezji Księża Biskupi, politycy, aktorzy, sportowcy i przedsiębiorcy.

Tornister w parafii

Akcja szczególnie podoba się parafianom, którzy odbierają plecaki Caritas w parafii, wypełniają je przyborami szkolnymi i odnoszą z powrotem na parafię. Parafianie pytają o akcję. Chcą w ten sposób pomagać. Wypełnione przyborami szkolnymi plecaki pozostają w Parafii do dyspozycji Księdza Proboszcza i Zespołu Charytatywnego.

Wiele osób przychodzi bezpośrednio biura Caritas z materiałami szkolnymi do plecaków lub wpłaca pieniądze za plecak. Przygotowane w biurze Caritas plecaki od darczyńców indywidualnych trafią do dzieci z rodzin, które przeżywają trudny czas choroby, śmierci któregoś z rodziców czy inne traumatyczne chwile.

Plecaki można zamawiać w Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej (tel.: 734 176 648, mail: biuro@caritas.bielsko.pl). Koszt plecaka 25 zł.

Można również wpłacić środki na konto Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej Bank Pekao: 47 1240 1170 1111 0010 6323 0610 z dopiskiem „Tornister”.

„Tornister pełen uśmiechów” w Polsce

Caritas w Polsce po raz dziewiąty rozpoczyna akcję Tornister Pełen Uśmiechów, dzięki której co roku kilkadziesiąt tysięcy dzieci z mniej zamożnych rodzin otrzymuje wyprawki szkolne. W tym roku będzie to około 50 tys. uczniów. Oprócz wsparcia znanych Polaków, podczas środowej audiencji inicjatywę pobłogosławił również sam Papież Franciszek.

Kampania Tornister Pełen Uśmiechów realizowana jest od 2009 roku, jako odpowiedź na potrzeby dzieci z uboższych terenów. Darczyńcy przygotowują wyprawki szkolne za pośrednictwem diecezjalnych i parafialnych Caritas do plecaków, które później przekazywane są dzieciom. Akcja odbywa się również dzięki wsparciu licznych, prywatnych i instytucjonalnych ofiarodawców.

„Tornister Pełen Uśmiechów to jedna ze sztandarowych akcji Caritas w Polsce. Cieszymy się, że z roku na rok coraz więcej ludzi angażuje się, by podarować dzieciom nie tylko piękne rzeczy, ale przede wszystkim uśmiech. Zależy nam, by stopniowo budować w naszych podopiecznych pewność, że dzięki pracy i wytrwałości mogą spełnić swoje marzenia o przyszłości.” – powiedział ks. Marcin Iżycki, dyrektor Caritas Polska.

Wyprawki szkolne pakują również znani Polacy. Wśród nich: Para Prezydencka, Rzecznik Praw Dziecka Marek Michalak i Przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Stanisław Gądecki. Natomiast Ambasadorami akcji zostali: Olga Bończyk, Mikołaj Roznerski, Karol Okrasa i Piotr Małachowski, którzy również przygotowali wyprawki dla konkretnych podopiecznych Caritas, którzy otrzymają je podczas finału akcji.

Ogólnopolski finał akcji odbędzie się 27 sierpnia 2017 r. w Zamościu. Nie zabraknie atrakcji dla dzieci i całych rodzin. Wśród nich m.in. konferencja prasowa, którą dzieci przeprowadzą z władzami miasta. Imprezę uświetni występ zespołu Arka Noego.

Głównym Partnerem tegorocznej akcji Tornister Pełen Uśmiechów jest Lidl Polska. Po raz kolejny wspiera ją także Sekcja Wydawców Edukacyjnych Polskiej Izby Książki, wydawnictwa: WSiP, Nowa Era, PWN, Oxford University Press, Pearson, Macmillan, LektorKlett i Nowela, Jedność.

Patronami medialnymi akcji są: TVP, Polskie Radio, Gość Niedzielny, Niedziela, Rzeczpospolita i portal DEON.pl

Akcję można wesprzeć wysyłając sms pod hasłem Tornister na numer 72052 (2,46 zł z VAT).

Więcej informacji znajduje się na ogólnopolskiej stronie akcji: www.tornister.caritas.pl