Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej organizuje na terenie Diecezji piątą zbiórkę darów dla mieszkańców Ukrainy i innych krajów Europy Wschodniej.

Zbiórka odbędzie się 27 i 28 listopada (wtorek i środa) w godzinach od 16.30  do 19.00 w wybranych parafiach:

1. św. Stanisława w Andrychowie,
  2. św. Maksymiliana w Bielsku-Białej Aleksandrowicach,
  3. Narodzenia NMP w Bielsku-Białej Lipniku,
  4. św. Elżbiety w Cieszynie,
  5. św. Barbary w Czechowicach-Dziedzicach,
  6. NSPJ w Kętach,
  7. Wniebowzięcia NMP w Milówce,
  8. św. Maksymiliana w Oświęcimiu,
  9. św. Piotra i Pawła w Skoczowie
  10. św. Floriana w Żywcu

Prosimy o produkty spożywcze o długim terminie ważności takie jak: mąka, ryż, kasza, cukier, makarony, olej, konserwy, kawa, herbata, słodycze, a także o środki czystości.

Dziękujemy za włączenie się w tę akcję, która jest znakiem naszej solidarności z Rodakami mieszkającymi na Wschodzie oraz uchodźcami z terenu wschodniej Ukrainy, gdzie trwa wojna.

W poprzednich latach, dzięki ofiarności mieszkańców całej Diecezji, zebraliśmy prawie 40 ton darów, które przekazaliśmy: Caritas Spes we Lwowie, Caritas Diecezji Samborsko-Drohobyckiej Obrządku Grekokatolickiego, Siostrom Serafitkom na Białorusi oraz do parafii, w których posługują Księża i Siostry Zakonne wywodzące się z naszej Diecezji.