8 października br. w ramach realizowanego projektu ASOS w Klubie Seniora „Na Obszarach”, odbyło się spotkanie z Misjonarką z Etiopii, siostrą Anną Ewą Trzepacz ze Zgromadzenia Misyjnego Służebnic Ducha Świętego.

Siostra Ewa , pochodzi z parafii Matki Bożej Fatimskiej na komorowickich Obszarach, a od 22 lat pracuje na misjach w afrykańskiej Etiopii.

Siostra misjonarka przybliżyła seniorom najważniejsze fakty dotyczące geografii, historii, kultury, różnic etnicznych, językowych i dziejów chrześcijaństwa w Etiopii (która chrzest przyjęła już w IV wieku). Opowiedziała o misjach prowadzonych przez jej zgromadzenie w tym kraju oraz wspomniała o pracy z uchodźcami w Sudanie Południowym i Ugandzie.  Podzieliła się również swoim doświadczeniem pracy  jako pielęgniarki w ośrodku zdrowia prowadzonym przez siostry w Waragu, gdzie prowadzona jest ośmioklasowa Szkoła Podstawowa.

Posługa sióstr w Etiopii obejmuje zasadniczo trzy dziedziny: edukację, służbę zdrowia oraz pracę z kobietami i rodzinami. Misja Waragu położona jest na wysokości około 2 tys. metrów n.p.m. Nie ma tu elektryczności, nie dociera transport publiczny. By działało laboratorium i lodówki potrzebne do przechowywania leków, siostry muszą korzystać z agregatów.

Od 17 lat siostra Ewa posługuje wraz z dwiema współsiostrami pochodzącymi z Indii i Indonezji. Codziennie przyjmują nawet stu pacjentów z bardzo różnymi chorobami i dolegliwościami. Na miarę możliwości wykonują badania laboratoryjne, udostępniają leki z misyjnej apteki, a przede wszystkim są gotowe do posługi o każdej porze dnia i nocy.

Katolicy w Etiopii stanowią ok. 0,7 % mieszkańców. Siostry posługują wszystkim, z takim samym oddaniem, nie pytając o wyznawaną religię czy pochodzenie etniczne. Głoszą Ewangelię nie tyle słowem, ile miłością i miłosierdziem.

„Pomaga się człowiekowi, który jest w potrzebie. Nie musi być katolikiem. Jesteśmy dla wszystkich. Człowiek przychodzi i potrzebuje pomocy. Nie pytamy kim jest, jaka jest jego wiara” – to słowa siostry Ewy, które są kwintesencją jej posługi misjonarskiej.