Spotkanie rozpocznie się Mszą św. o godz. 14.00 w Katedrze pw. Św. Mikołaja. Następnie o godz. 15.00 z placu przed Katedrą uczestnicy wyruszą kolejno przez Rynek, plac Chrobrego, ul. Mickiewicza, ul. Sienkiewicza, ul. Słowackiego. Marsz zakończy się w parku im. J. Słowackiego przy Bielskim Centrum Kultury. (Marsz przejdzie z placu św. Mikołaja ulicami: Cieszyńską na Rynek, ulicami Rynku zgodnie z kierunkiem ruchu, ul. Podcienie, Wzgórze, pl. Bolesława Chrobrego, ul. Zygmunta Krasińskiego, Henryka Sienkiewicza, Juliusza Słowackiego.) W dwóch punktach miasta: na placu Chrobrego oraz przy Książnicy Beskidzkiej będą dwa krótkie przystanki ‒ rodziny przedstawią swoje świadectwa związane z tematem marszu. Uczestnicy otrzymają pamiątkowe drobiazgi: chusty z logiem marszu, wiatraczki, balony, figurki małych „Jasi” ‒ są to modele dziecka w łonie mamy.

Festyn Rodzinny Caritas

Zaraz po marszu od godz. 16.00 do 20.00 w parku im. J. Słowackiego przy Bielskim Centrum Kultury, Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej zaprasza na 3. Festyn Rodzinny Caritas.

Na scenie przy BCK wystąpią: dzieci i młodzież z zespołu „Włóczykije” oraz Formacja Tańca Jazzowego JJ. Uczniowie z Zespołu Szkół im. ks. prof. J. Tischnera z Ligoty zaprezentują spektakl słowno-muzyczny pt.: Przyjaźń w życiu człowieka. W przerwach między występami ks. Zygmunt Mizia wraz z wolontariuszami Caritas będą prowadzić zabawy i konkursy dla dzieci i rodzin. Na scenie zaprezentują się także wojowie z Bielskiej Drużyny Najemnej Svantevit z prezentacją historyczną o św. Wojciechu .

Festyn Rodzinny Caritas poprowadzi Piotr Mirecki z zespołu Dzień Dobry wraz ze swoją rodziną. Biorący udział w marszu wojowie z Bielskiej Drużyny Najemnej Svantevit przygotują średniowieczną wioskę. Będzie malowanie twarzy, możliwość zrobienia sobie zdjęcia z maskotką oraz słodkie niespodzianki ufundowane przez Zakłady Przemysłu Cukierniczego Skawa z Wadowic. Swój sprzęt zaprezentują również: Policja, Straż Pożarna i Służba Maltańska.

Parafialne Zespoły Charytatywne zapraszają na domowe ciasto, kawę i herbatę. Natomiast Catering Caritas z Lipnika zaprasza na smakołyki z grilla oraz domową grochówkę.

Festyn uwieńczy występ grupy Aslan (około godz. 19.00) a zakończy wspólna modlitwa ok. godz. 20.00.

Patronat i Organizatorzy

Organizatorami Bielskiego Marszu dla Życia i Rodziny i Festynu Rodzinnego są: Wydział Duszpasterstwa Rodzin, Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej, Rada Ruchów i Stowarzyszeń Diecezji Bielsko-Żywieckiej oraz Stowarzyszenie Patriotyczne. Oba spotkania honorowym patronatem objęli: Ordynariusz Diecezji Bielsko-Żywieckiej bp Roman Pindel oraz Prezydent Miasta Bielska-Białej Jacek Krywult.

Patronami Festynu Rodzinnego Caritas są: BBOSiR, ZPC SKAWA S.A., AQUA S.A.

Marsze dla Życia i Rodziny w Polsce

Marsze dla Życia i Rodziny to publiczna manifestacja przywiązania do wartości rodzinnych i szacunku dla życia ludzkiego. Marsze w 2017 roku odbędą się w 140 miejscowościach. Koordynatorem przedsięwzięcia jest Fundacja Centrum Wspierania Inicjatyw dla Życia i Rodziny.