Dofinansowano ze środków Miasta Bielska-Białej:

Dofinansowano z rządowego programu:

Klub Seniora Caritas Pod Magnolią

tel. 784 949 431

powstał w kwietniu 2017 przy Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej. Siedziba Klubu znajduje się przy ul. Wyspiańskiego 33 w Bielsku-Białej. Klub jest miejscem, gdzie spotykają się Seniorzy, którzy chcą być aktywni i pragną poszerzać swoją wiedzę i umiejętności. Zajęcia prowadzone są w ramach projektów z AKTYWNI+ (rządowy program na rzecz osób starszych) oraz Urzędu Miasta Bielska-Białej.

Klubowicze wybierają interesujące ich tematy i uczestniczą w wielu spotkaniach i warsztatach. Prowadzimy zajęcia komputerowe, z fotografii cyfrowej, zajęcia historyczne, językowe (podstawowy język angielski i włoski), zajęcia rekreacyjno-sportowe, warsztaty plastyczne, rękodzieła użytkowego, zajęcia kulinarne, psychologiczne spotkania integracyjne, pogadanki z lekarzami różnych specjalności oraz spotkania pod nazwą „Spotkania z kulturą i sztuką” (zajęcia aktorskie, z reżyserii, spotkania poetyckie, spotkania z artystą plastykiem, muzykiem itp). Seniorzy wspólnie przygotowują spektakl teatralny pod kierunkiem profesjonalnej aktorki. Dużym zainteresowaniem cieszą się prace twórczości ręcznej użytkowej (szycie praktycznych rzeczy, drobne poprawki krawieckie).

W ramach bloku „Bezpieczny Senior” prowadzimy spotkania z prawnikiem, doradcą finansowym, ratownikiem medycznym, policjantem i strażakiem.

W Klubie działa filmoteka. Seniorzy oglądają wspólnie swoje ulubione filmy. Odbywają się także „swojskie kulinaria” czyli wspólne gotowanie i pieczenie ulubionych potraw. Przygotowywane są dania z przepisów kulinarnych przyniesionych przez Seniorów.

Uczestniczymy w wycieczkach, spotkaniach integracyjnych oraz w wydarzeniach organizowanych w naszym mieście, np. Senioraliach. Byliśmy na spektaklach teatralnych w Teatrze Polskim w Bielsku-Białej.

Klub Seniora Caritas „Pod Magnolią” jest alternatywą na ciekawe spędzanie wolnego czasu, zawiązanie nowych znajomości i przyjaźni. Przy dobrej kawie i sporządzonych przez klubowiczów smakołykach miło porozmawiać o życiu i podzielić się odrobiną siebie.

Serdecznie zapraszamy do udziału w naszych spotkaniach.

W utworzonym Konsorcjum, w którym współpracowały: Fundacja Alternatywnych Inicjatyw Edukacyjnych, Zawierciański Uniwersytet Trzeciego Wieku oraz Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej braliśmy udział w zakończonym powodzeniem Projekcie mobilności edukacyjnej (2020/2021), który w formie Kursu rękodzielniczego odbywał się w Norwegii oraz w formie job-shadowing w Hiszpanii.

Aktualności i kalendarium zajęć zawsze na Facebooku

Działalność Klubów Seniora Caritas

18 maja, 2022|0 Comments

Mając na uwadze różne zainteresowania uczestników naszego klubu realizujemy zajęcia w różnych grupach tematycznych. Można u nas skorzystać z warsztatów dotyczących obsługi komputera oraz telefonów, dla miłośników kina domowego prowadzimy projekcje ciekawych filmów, a