Podsumowanie Programu Operacyjnego
Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020, Podprogram 2017

Dzięki pracownikom Caritas z 26 diecezji z całej Polski w okresie od 1 sierpnia 2017 r. do 30 czerwca 2018 r. ponad 11 928 ton produktów spożywczych o wartości blisko 59 mln zł zostało przekazanych do 241 171 do osób najbardziej potrzebujących, w tym m.in. do: rodzin o najniższych dochodach, osób starszych, potrzebujących w trudnej sytuacji (ponad 82 %), bezdomnych (ponad 2%), niepełnosprawnych (blisko 16%), migrantów (blisko 1%).

W ramach realizacji Podprogramu 2017 najbardziej potrzebujący otrzymali:

  • groszek z marchewką
  • fasola biała
  • koncentrat pomidorowy
  • buraczki wiórki
  • powidła śliwkowe
  • makaron jajeczny
  • makaron kukurydziany bezglutenowy
  • ryż biały
  • kasza gryczana
  • herbatniki maślane
  • mleko UHT
  • ser podpuszczkowy dojrzewający
  • gulasz wieprzowy z warzywami
  • szynka drobiowa
  • szynka wieprzowa mielona
  • pasztet wieprzowy
  • filet z makreli w oleju
  • cukier biały
  • olej rzepakowy
  • miód wielokwiatowy
  • kabanos wieprzowy

Pomoc można było uzyskać w 677 punktach wydawania żywności. Głównie były to parafie, ośrodki pomocy społecznej, jadłodajnie i placówki prowadzone przez Caritas oraz inne współpracujące organizacje. Organizacje Partnerskie Lokalne Caritas wydały 1 214 706 paczek żywnościowych i 3 64 773 posiłków.

Najwięcej żywności potrzebującym przekazały Caritas Archidiecezji Krakowskiej, Caritas Diecezji Włocławskiej oraz Caritas Diecezji Ełckiej.Realizacja Podprogramu 2017 przez

Caritas zakładała wsparcie osób i rodzin najbardziej potrzebujących w sposób trwały i intensywny poprzez udzielanie im nieodpłatnej pomocy żywnościowej bez jakiejkolwiek dyskryminacji ze względu na płeć, rasę lub pochodzenie etniczne, religię czy światopogląd, niepełnosprawność, wiek lub orientację seksualną. Dla wszystkich osób zagwarantowany był równy dostęp do pomocy żywnościowej.

W ramach realizacji Podprogramu 2017 odbiorcy pomocy żywnościowej mieli możliwość uczestnictwa w bezpłatnych warsztatach realizowanych przez Organizacje Partnerskie Regionalne oraz Organizacje Partnerskie Lokalne.