Ważne informacje

  • 07.2021 r.
    Warsztaty Przeciwdziałania marnowaniu żywności  – zdalne pt. „Jak kupować by nie marnować” opracowane przez dietetyka klinicznego mgr Natalię Kwaśny na terenie miasta Bielsko-Biała (OPL – Parafia NMP Królowej Polski)
  • 07.2021 r.
    Warsztaty psychologiczne – zdalne pt. „Jak sobie radzić ze stresem i trudnymi emocjami pojawiającymi się w obliczu epidemii koronawirusa” opracowane przez socjolog, mgr pedagogiki resocjalizacyjnej Monikę Pasko na terenie miasta Bielsko-Biała (OPL – Parafia Św. Franciszka z Asyżu)
  • 07.2021 r.
    Warsztaty psychologiczne – zdalne pt. „Jak sobie radzić ze stresem i trudnymi emocjami pojawiającymi się w obliczu epidemii koronawirusa” opracowane przez socjolog, mgr pedagogiki resocjalizacyjnej Monikę Pasko na terenie gminy Bestwina (OPL – Parafia Św. Józefa Robotnika).
  • 07.2021 r.
    Warsztaty Przeciwdziałania marnowaniu żywności  – zdalne pt. „Jak kupować by nie marnować” opracowane przez dietetyka klinicznego mgr Natalię Kwaśny na terenie gminy Bestwina (OPL – Parafia Św. Józefa Robotnika).
  • 07.2021 r.
    Warsztaty ekonomiczne – zdalne pt. „Oszczędzanie od juniora do seniora” opracowane przez mgr rachunkowości Agnieszkę Olchowy na terenie gminy Bestwina (OPL – Parafia Św. Józefa Robotnika).
  • 07.2021 r.
    Warsztaty psychologiczne – zdalne pt. „Jak sobie radzić ze stresem i trudnymi emocjami pojawiającymi się w obliczu epidemii koronawirusa” opracowane przez socjolog, mgr pedagogiki resocjalizacyjnej Monikę Pasko na terenie miasta Oświęcim (OPL – Parafia Św. Maksymiliana Męczennika).
  • 07.2021 r.
    Warsztaty Przeciwdziałania marnowaniu żywności  – zdalne pt. „Jak kupować by nie marnować” opracowane przez dietetyka klinicznego mgr Natalię Kwaśny na terenie miasta Oświęcim (OPL – Parafia Św. Maksymiliana Męczennika).
  • 07.2021 r.
    Warsztaty ekonomiczne – zdalne pt. „Oszczędzanie od juniora do seniora” opracowane przez mgr rachunkowości Agnieszkę Olchowy na terenie miasta Oświęcim (OPL – Parafia Św. Maksymiliana Męczennika).
  • 07.2021 r.
    Warsztaty psychologiczne – zdalne pt. „Jak sobie radzić ze stresem i trudnymi emocjami pojawiającymi się w obliczu epidemii koronawirusa” opracowane przez socjolog, mgr pedagogiki resocjalizacyjnej Monikę Pasko na terenie gminy Jasienica (OPL – GOPS Jasienica).
  • 07.2021 r.
    Warsztaty Przeciwdziałania marnowaniu żywności  – zdalne pt. „Jak kupować by nie marnować” opracowane przez dietetyka klinicznego mgr Natalię Kwaśny na terenie gminy Jasienica (OPL – GOPS Jasienica).
  • 07.2021 r.
    Warsztaty ekonomiczne – zdalne pt. „Oszczędzanie od juniora do seniora” opracowane przez mgr rachunkowości Agnieszkę Olchowy na terenie gminy Jasienica (OPL – GOPS Jasienica).
  • 07.2021 r.
    Warsztaty psychologiczne – zdalne pt. „Jak sobie radzić ze stresem i trudnymi emocjami pojawiającymi się w obliczu epidemii koronawirusa” opracowane przez socjolog, mgr pedagogiki resocjalizacyjnej Monikę Pasko na terenie miasta Szczyrk (OPL – Parafia Św. Jakuba Apostoła).
  • 07.2021 r.
    Warsztaty Przeciwdziałania marnowaniu żywności  – zdalne pt. „Jak kupować by nie marnować” opracowane przez dietetyka klinicznego mgr Natalię Kwaśny na terenie miasta Szczyrk (OPL – Parafia Św. Jakuba Apostoła).
  • 07.2021 r.
    Warsztaty ekonomiczne – zdalne pt. „Oszczędzanie od juniora do seniora” opracowane przez mgr rachunkowości Agnieszkę Olchowy na terenie miasta Szczyrk (OPL – Parafia Św. Jakuba Apostoła).
  • 07.2021 r.
    Warsztaty psychologiczne – zdalne pt. „Jak sobie radzić ze stresem i trudnymi emocjami pojawiającymi się w obliczu epidemii koronawirusa” opracowane przez socjolog, mgr pedagogiki resocjalizacyjnej Monikę Pasko na terenie gminy Rajcza (OPL – Parafia Najświętszego Serca Pana Jezusa Sól).
  • 07.2021 r.
  • Warsztaty Przeciwdziałania marnowaniu żywności  – zdalne pt. „Jak kupować by nie marnować” opracowane przez dietetyka klinicznego mgr Natalię Kwaśny na terenie gminy Rajcza (OPL – Parafia Najświętszego Serca Pana Jezusa Sól).
  • 07.2021 r.
    Warsztaty ekonomiczne – zdalne pt. „Oszczędzanie od juniora do seniora” opracowane przez mgr rachunkowości Agnieszkę Olchowy na terenie gminy Rajcza (OPL – Parafia Najświętszego Serca Pana Jezusa Sól).
  • 06.2021 r.
    Warsztaty ekonomiczne – zdalne pt. „Oszczędzanie od juniora do seniora” opracowane przez mgr rachunkowości Agnieszkę Olchowy na terenie gminy Andrychów (OPL Andrychów).
  • 06.2021 r.
    Warsztaty psychologiczne – zdalne pt. „Jak sobie radzić ze stresem i trudnymi emocjami pojawiającymi się w obliczu epidemii koronawirusa” opracowane przez socjolog, mgr pedagogiki resocjalizacyjnej Monikę Pasko na terenie gminy Andrychów (OPL Andrychów).
  • 06.2021 r.
    Warsztaty Przeciwdziałania marnowaniu żywności  – zdalne pt. „Jak kupować by nie marnować” opracowane przez dietetyka klinicznego mgr Natalię Kwaśny na terenie gminy Andrychów (OPL Andrychów).
  • 05.2021 r.
    Warsztaty ekonomiczne – zdalne pt. „Oszczędzanie od juniora do seniora” opracowane przez mgr rachunkowości Agnieszkę Olchowy na terenie gminy Bestwina (OPL Janowice).
  • 05.2021 r. 
    Warsztaty rodzinne – zdalne pt. „Jak sobie radzić ze stresem i trudnymi emocjami pojawiającymi się w obliczu epidemii koronawirusa” opracowane przez socjolog, mgr pedagogiki resocjalizacyjnej Monikę Pasko na terenie gminy Bestwina (OPL Janowice).
  • 05.2021 r. 
    Warsztaty Przeciwdziałania marnowaniu żywności  – zdalne pt. „Jak kupować by nie marnować” opracowane przez dietetyka klinicznego mgr Natalię Kwaśny na terenie gminy Jaworze i miasta Bielsko-Biała (OPL Jaworze i OPL Stare Bielsko).
  • 05.2021 r. 
    Warsztaty ekonomiczne – zdalne pt. „Oszczędzanie od juniora do seniora” opracowane przez mgr rachunkowości Agnieszkę Olchowy na terenie gminy Koszarawa (OPL Koszarawa).
  • 05.2021 r. 
    Warsztaty rodzinne – zdalne pt. „Jak sobie radzić ze stresem i trudnymi emocjami pojawiającymi się w obliczu epidemii koronawirusa” opracowane przez socjolog, mgr pedagogiki resocjalizacyjnej Monikę Pasko na terenie miasta Bielsko-Biała i gminy Jaworze (OPL Stare Bielsko, OPL przy ul. NMP KP, OPL Jaworze).
  • 15-17.03.2021 r.
    9:00- 11:00 I Grupa
    11:00 – 13:00
    II Grupa
    Warsztaty pt. ” Jak kupować by nie marnować – zdrowe odżywianie z produktami POPŻ”  prowadzone przez dietetyka klinicznego mgr Natalię Kwaśny na terenie miasta Bielska- Białej (Towarzystwo Pomocy im. Świętego Brata Alberta przy ulicy Legionów 16).
  • 12.03.2021 r. 
    Warsztaty rodzinne – zdalne pt. „Jak sobie radzić ze stresem i trudnymi emocjami pojawiającymi się w obliczu epidemii koronawirusa” opracowane przez socjolog, mgr pedagogiki resocjalizacyjnej Monikę Pasko na terenie gminy Koszarawa (OPL Koszarawa).
  • 8-9.03.2021 r. 
    Warsztaty rodzinne – zdalne pt. „Jak sobie radzić ze stresem i trudnymi emocjami pojawiającymi się w obliczu epidemii koronawirusa” opracowane przez socjolog, mgr pedagogiki resocjalizacyjnej Monikę Pasko na terenie gminy Węgierska Górka (OPL Cięcina, Cisiec, Żabnica).
  • 22-24.02.2021 r.
    Warsztaty rodzinne – zdalne pt. „Jak sobie radzić ze stresem i trudnymi emocjami pojawiającymi się w obliczu epidemii koronawirusa” opracowane przez socjolog, mgr pedagogiki resocjalizacyjnej Monikę Pasko na terenie gminy Łodygowice (OPL Łodygowice i OPL Łodygowice Górne).
  • 8-10.02.2021 r.
    Warsztaty rodzinne – zdalne pt. „Jak sobie radzić ze stresem i trudnymi emocjami pojawiającymi się w obliczu epidemii koronawirusa” opracowane przez socjolog, mgr pedagogiki resocjalizacyjnej Monikę Pasko na terenie gminy Radziechowy-Wieprz (OPL Radziechowy-Wieprz)

Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej zakończyła w październiku 2021 roku realizację Podprogramu 2020 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby/rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1.542 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1.161 zł  w przypadku osoby w rodzinie.

Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały między innymi: cukier, mleko, ser, ryż, makaron, mus jabłkowy, olej rzepakowy, powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy, pasztet, fasolkę po bretońsku, szynkę drobiową, szynkę wieprzową, kaszę, buraczki wiórki, filet z makreli, marchewkę z groszkiem, kawę zbożową oraz herbatniki. Wartość przekazanych artykułów opiewa na kwotę 1 243 696,55 zł.

W ramach realizacji Podprogramu 2020:

  • zaangażowane były 33 Organizacje Partnerskie Lokalne;
  • żywność odebrało 5456 osób potrzebujących;
  • wydano osobom potrzebującym 251 ton żywności;
  • wydano osobom potrzebującym 28 836 paczek żywnościowych;
  • wydano osobom potrzebującym 62 650 posiłków;
  • przeprowadzono w ramach działań ze środków towarzyszących 53 warsztaty dla 677 uczestników.

W ramach działań ze środków towarzyszących Caritas Diecezjalna przeprowadziła 53 warsztaty. Warsztaty w większości miały formę zdalną ze względu na panująca pandemię. Uczestnicy warsztatów otrzymywali materiały warsztatowe w postaci pakietów warsztatowych. Pakiet zawierał broszurę dotyczącą tematu warsztatu oraz zadanie do wykonania: dla starszych była to krzyżówka, dla dzieci praca plastyczna. Tematy warsztatów obejmowały zakres wzbogacenia wiedzy o zachowaniu się w obliczu epidemii koronawirusa, oszczędzaniu oraz niemarnowaniu żywności. Dzieci za najciekawsze prace plastyczne zostały nagrodzone.

Od grudnia 2020 r. do października 2021 r. w ręce najbardziej potrzebujących trafiło 28 836 szt. paczek żywnościowych oraz wydano 62 650 szt. posiłków.

Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej bardzo dziękuje wszystkim wolontariuszom z Parafialnych Zespołów Caritas i Pracownikom Ośrodków Społecznych za prowadzenie dokumentacji i dystrybucję artykułów spożywczych, trwającą nieprzerwanie podczas pandemii. Dzięki temu mogliśmy zakończyć realizację Podprogramu 2020 POPŻ.

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (POPŻ) jest krajowym programem operacyjnym współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym, który realizowany jest w oparciu o rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 223/2014 z dnia 11 marca 2014 r. w sprawie Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (Dz. Urz. UE L 72 z 12.03.2014 r., str. 1), zwanego dalej rozp. FEAD.

PO PŻ jest finansowany ze środków Unii Europejskiej (FEAD) i ze środków krajowych (budżet państwa) w podziale 85% i 15%. Alokacja Funduszu dla Polski na okres realizacji w latach 2014-2020 wynosi około 473 mln EUR (w cenach bieżących). Wkład środków krajowych wynosić będzie około  83 mln EUR.

PO PŻ przyczyniać się będzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego. 

Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.

Należy mieć jednak na uwadze, że pomoc w ramach nowego programu nie zaspokoi wszystkich potrzeb żywieniowych osób/rodzin kwalifikujących się do tej pomocy, ale chociaż częściowo uzupełni ich niedobory związane z ograniczeniami finansowymi.

Organizacje  realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących zobowiązane są prowadzić działania w ramach środków towarzyszących mające na celu w szczególności:

  1. włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych,
  2. pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej),
  3. wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.

Osoby kierowane są do pomocy przez ośrodki pomocy społecznej, a w przypadku osób bezdomnych, mogą być także kierowane bezpośrednio przez organizację partnerską.

Dodatkowo, każda z OPR i OPL we współpracy z ośrodkami pomocy społecznej (OPS) zobowiązana jest:

  • dostarczać odbiorcom pomocy informacje o miejscach, w których osoby mogą skorzystać z działań w ramach projektów EFS oraz pomoc osobom potrzebującym w korzystaniu z takich działań,
  • współpracować z OPS w celu udzielenia pomocy osobom korzystającym ze wsparcia FEAD na drodze do aktywizacji społecznej,
  • oceniać w uzgodnieniu z OPS czy poszczególne osoby objęte pomocą żywnościową wymagają wsparcia aktywizacyjnego oraz informować odbiorców końcowych o możliwościach uzyskania takiego wsparcia ze środków EFS w poszczególnych regionach (informowanie o możliwości uczestnictwa w konkretnych projektach),
  • kierować osoby zgłaszające chęć korzystania z pomocy żywnościowej do OPS celem oceny w zakresie możliwości objęcia wsparciem aktywizacyjnym.

Za wdrażenie POPŻ w Polsce odpowiedzialne są następujące instytucje:

  1. Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej – Instytucja zarządzająca (IZ),
  2. Agencja Rynku Rolnego – Instytucja Pośrednicząca (IP),
  3. Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju  – Instytucja Desygnująca (ID),
  4. Ministerstwo Finansów – Instytucja Certyfikująca (IC),
  5. Generalny Inspektor Kontroli Skarbowej – Instytucja Audytowa (IA).

Program jest realizowany przez organizacje partnerskie wyłonione w drodze konkursu. W roku 2014 wybrano (na okres 2014-2015) cztery organizacje partnerskie o zasięgu ogólnopolskim lub ponadregionalnym (OPO): Caritas Polska, Polski Czerwony Krzyż, Polski Komitet Pomocy Społecznej oraz Federację Polskich Banków Żywności.

OPO, na mocy umowy z IP będą dystrybuować otrzymywane artykuły spożywcze wśród osób najbardziej potrzebujących za pośrednictwem:

  • swoich placówek regionalnych (OPR),

lub

  • innych organizacji  lokalnych (OPL) niedziałających w celu osiągnięcia zysku, których jednym z zadań statutowych jest wspieranie i niesienie pomocy określonej grupie osób najbardziej potrzebującym, będących w trudnej sytuacji życiowej lub materialnej w stosunku do społeczeństwa.

Wielkość pomocy udostępniana poszczególnym organizacjom partnerskim uzależniona jest od liczby osób, którym pomagały one w roku poprzedzającym realizację danego podprogramu oraz wielkości pomocy adresowanej do poszczególnych województw ustalanej na podstawie dostępnych obiektywnych wskaźników wskazanych w PO PŻ.

Wielkość i asortyment produktów żywnościowych dla osób potrzebujących będą określane corocznie w wytycznych Instytucji Zarządzającej.

Lista placówek OPL