Na stronie internetowej Katolickiej Agencji Informacyjnej ukazał się artykuł dotyczący poświęcenia przez metropolitę lwowskiego działającej od 15 maja br. sali rehabilitacyjnej przy parafii Parafia bł. Jakuba Strzemię i św. Hipolita w Haliczu.

Przypominamy, że wyposażenie sali i sprzęt leczniczo- rehabilitacyjny został ufundowany przez Caritas Diecezji Bielsko Żywieckiej w ramach współpracy z Ks. Jackiem Waligórą. Salę udało się uruchomić, w dużej mierze, dzięki wsparciu pochodzącym od ludzi dobrej woli z terenów naszej diecezji, za co serdecznie dziękujemy.

Poniżej tekst w oryginale:

Łaciński metropolita lwowski abp Mieczysław Mokrzycki przewodniczył 14 czerwca Mszy św. w sanktuarium bł. Jakuba Strzemię oraz Świętych i Błogosławionych metropolii halickiej i lwowskiej. Okazją do wspólnej modlitwy księży dekanatu halickiego i mieszkańców tego miasta było poświęcenie częściowo odnowionego prezbiterium w tej świątyni. Po Mszy św. arcybiskup poświęcił działającą od 15 maja br. salę rehabilitacyjnej przy miejscowej parafii.
Patronem sali został św. Józef Bilczewski, którego setna rocznica śmierci przypada w bieżącym roku. Głównym ofiarodawcą tego miejsca jest Caritas Diecezji Bielsko–Żywieckiej, na której terenie leżą Wilamowice, skąd pochodził św. Józef Bilczewski.
Rehabilitacją objęte są dzieci z porażeniem mózgowym, w miarę możliwości także żołnierze, którzy powrócili z wojny.
W kazaniu główny celebrans zwrócił uwagę, że ośrodek rehabilitacyjny jest odpowiedzią na naukę zawartą w Liście św. Jana – Miłość do Boga wyrażona przez uczynki. W czasie trwającej wojny taka działalność jest szczególnie potrzebna – podkreślił arcybiskup.
Na uroczystości obecna była również konsul Natalia Rudczyk z Wydziału Polonijnego Konsulatu RP we Lwowie. W imieniu żony prezydenta RP przekazała na potrzeby placówki środki czystości. Mer Halicza Ołeh Kantor osobiście zapoznał gości z miastem, służąc jako przewodnik. W tym roku Halicz świętuje 1125 lat od czasu pierwszego, pisemnego pojawienia się jego nazwy.
Z Haliczem związana jest postać bł. Jakuba Strzemię – miejscowego metropolity. Metropolię halicką utworzono w 1375 roku, a w 1412 przeniesiono ją do Lwowa. Maleńka wspólnota parafialna w Haliczu, jak podkreślił w kazaniu abp Mokrzycki, kontynuuje historię Kościoła rzymskokatolickiego na tej ziemi.