Za nami świąteczno-szkoleniowe spotkanie Parafialnych Zespołów Caritas. Uroczystość rozpoczęła Msza święta pod przewodnictwem ks. Mateusza Dudkiewicza w Kościele Świętych Katarzyny i Małgorzaty w Kętach. Następnie zgromadzeni przeszli do Kościoła św. Jana Kantego gdzie uczcili relikwie patrona oraz poznali historię miejsca. Kolejnym punktem programu było spotkanie przy stole, podczas którego omówiono sprawy bieżące i przyszłe wizje działalności Parafialnych Zespołów Caritas.

Spotkanie pozwoliło uczestnikom poznać się, spotkać, zjednoczyć, wymienić doświadczeniami, zainspirować do działania.Wszystkim przybyłym dziękujemy za obecność

Poniżej relacja ze spotkania od PZC Kęty:

„Odszedł od zmysłów, również i my poświęcając swój czas i pracując charytatywnie dla innych odchodzimy od zmysłów” – rozpoczynając homilię powiedział ks. dr. Mateusz Dudkiewicz.W dniu 20 stycznia 2024 r. z okazji roku jubileuszowego św. Jana Kantego, w Kętach odbyło się spotkanie dla wolontariuszy Parafialnych Zespołów Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej.Spotkanie rozpoczęło się uroczystą Mszą Świętą koncelebrowaną w Parafia Św. Małgorzaty i Katarzyny w Kętach , podczas której dziękowaliśmy Panu Bogu za każde dobro otrzymane oraz za wszystkich ludzi, którzy podjęli się prowadzenia tego dzieła miłosierdzia w imieniu Kościoła.Po Eucharystii udaliśmy się do kościoła św. Jana Kantego, gdzie modlitwę do kęckiego Świętego poprowadził ks. diakon Szymon Pawlus z parafii w Kętach oraz opowiedział krótką historię tego miejsca.Spędziliśmy ten czas bardzo owocnie przy wspólnej modlitwie, uczestnictwie we Mszy Świętej, a także wsłuchując się w konferencję dotyczącą praktycznych działań pomocowych Caritas.Zaprezentowany został szeroki wachlarz realizowanych form pomocy i projektów. Omówiono działania lokalne oraz akcje włączające Bielsko-Żywiecki Caritas w działania ogólnopolskie i międzynarodowe. Zaprezentowane zostały również plany dotyczące najbliższej przyszłości, m.in. omówiono problematykę pozyskiwania wolontariuszy do prowadzonych akcji takich jak Tak.Pomagam!, program dla seniorów „Na codzienne zakupy”, letni wypoczynek dla dzieci i młodzieży, jak i również przedstawiono propozycję współpracy Szkolnych Kół Caritas z Parafialnymi Zespołami Caritas.Zaproszono też wszystkich na „Golgotę Jasnogórską”, która tym razem odbędzie się w konkatedrze w Żywcu, oraz na święto Caritasu czyli na „Dzień Dobra” do bielskiego BCK-u.Na czas spotkania Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej przygotował poczęstunek, podczas którego mogliśmy wspólnie porozmawiać o problemach oraz wymienić się doświadczeniami związanymi z prowadzeniem PZC w parafiach.

Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje dot. działalności Caritas w naszej diecezji:

1. Start programu „Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową” na rok 2024 opóźnia się i będzie startował na przełomie lutego/marca – koordynacja: p. Iza Giercuszkiewicz: 887544750.
2. Ogólnopolska Akcja „Tak, pomagam”: zbiórka 24. przed Wielkanocą: 8-9 marca 2024 r. – zachęcamy do organizowania się i współpracy razem ze Szkolnymi Kołami Caritas – koordynacja: p. Iza: 887544750.
3. W Roku św. Jana Kantego szczególnie zachęcamy do zacieśniania współpracy ze Szkolnymi Kołami Caritas i prosimy o pomoc w docieraniu do nowych szkół, w których mogłyby powstawać SKC – koordynacja: p. Ewa Zeman: 795420505. Link do nowego, profesjonalnego Podręcznika SKC: https://wolontariat.caritas.pl/wp-content/uploads/2023/07/052023-poradnik-dla-opiekunow-skc.pdf
4. Zapraszamy 13.04 do Bielskiego Centrum Kultury na DZIEŃ DOBRA – Święto Wolontariatu – więcej szczegółów wkrótce.
5. Zachęcamy do korzystania z nowej strony dla wolontariuszy Caritas, gdzie dostępne są m.in. materiały formacyjne na każdy miesiąc: https://wolontariat.caritas.pl/dzialalnosc/pzc/
6. Zapraszamy na „Golgotę Jasnogórską” do Żywca 22.03.2024 r. na godz. 19:00.
7. Zapraszamy na Ogólnopolską Pielgrzymkę Caritas do Świątyni Opatrzności w Warszawie 8.06.2024 r. – koszt: 50 zł, informacje i zapisy: p. Ewa 795420505.
8. Ks. Mateusz zaprasza na pielgrzymkę formacyjną do Medjugorie: https://awertour.eu/pielgrzymki/festiwal-mlodych-medjugorie/.
9. Zachęcamy do zapoznania się z projektami inspirowanymi encykliką „Laudato si” papieża Franciszka: https://laudatosi.caritas.pl.
10. Parafie, które przekształcają – zgodnie z wytycznymi KEP – Zespoły Charytatywne w Parafialne Zespoły Caritas prosimy o kontakt z p. Ewą: 795420505, centrumwolontariatu@caritas.bielsko.pl lub ks. Mateuszem Dudkiewiczem: 882016709, mateusz@dudkiewiczmail.com.
11. Zachęcamy do włączania się w wolontariat modlitewny i wspierania wszystkich dzieł Caritas konkretną modlitwą – koordynacja: p. Teresa Urbaniec OV 451630640.