Wczoraj, w Kętach, odbyło się spotkanie Szkolnych Kół Caritas . Organizatorzy zadbali o sferę duchową, szkoleniową oraz integracyjną. Dziękujemy wszystkim za obecność.
Poniżej relacja tekstowa i zdjęciowa autorstwa Bractwa Jana Kantego w Kętach
W dniu 25 stycznia 2024 roku przybyła do Kęt liczna grupa młodzieży ze Szkolnych Kół Caritas z Diecezji Bielsko Żywieckiej.
O godz. 9.00 w kościele św. Jana Kantego młodzież wysłuchała prelekcji, którą poprowadził Pan Kazimierz Brzuska. Przybliżył on życiorys Świętego jak i opowiedział o historii kościoła.
Po prelekcji ks. Kamil Jurek odmówił z młodzieżą modlitwę do św. Jana Kantego.
Następnie młodzież przeszła do kościoła śś. Małgorzaty i Katarzyny, gdzie rozpoczęła się Msza Święta pod przewodnictwem ks. Mateusza Dudkiewicza oraz ks. Patryka Zaręby i ks. Adriana Pietrasiny.
Kolejnym punktem programu było spotkanie w Domu Parafialnym. Rozmowy i zajęcia odbywały się w miłej i radosnej atmosferze, młodzież mogła się wzajemnie poznać, wymienić doświadczeniami oraz zainspirować do działania na nadchodzący rok. Spotkanie pielgrzymkowe młodzieży Szkolnych Kół Caritas wpisane jest w program obchodów Roku Jubileuszowego w związku z 550. rocznicą śmierci Świętego Jana Kantego.
Tekst i zdjęcia K. Kowalczyk Bractwo św. Jana Kantego w Kętach