Zapraszamy Wolontariuszy ze Szkolnych Kół Caritas do wzięcia udziału w 2. edycji konkursu na tradycyjną kartkę Bożonarodzeniową.

Konkurs adresowany jest dla Wolontariuszy ze Szkolnych Kół Caritas i trwa od 30.10.2017 r. do 15.11.2017 r. Kartki świąteczne mogą być zaprojektowane w dowolnej nieprzestrzennej technice plastycznej. Najważniejsze jest jednak, aby w pracy pojawiły się tradycyjnej polskie i regionalne motywy związane ze świętami Bożego Narodzenia. Prace prosimy oddać lub przesłać pocztą w nieprzekraczalnym terminie 15 listopada 2017 r. do biura Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej w Bielsku-Białej przy ul. St. Okrzei 2. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 17 listopada br. Dla laureatów konkursu przewidziane są atrakcyjne nagrody rzeczowe w tym druk nagrodzonych prac.

Regulamin konkursu plastycznego na kartkę świąteczną. W razie pytań prosimy o kontakt z biurem Caritas: tel: 734 176 648, e-mail: biuro@caritas.bielsko.pl.

W zeszłym roku na konkurs wpłynęło 70 prac plastycznych w różnych technikach, rysowane, malowane, collage, wyszywane, decoupage, witraże bibułkowe. Spośród 70 prac jury w 4 osobowym składzie wybrało 10 prac z których wybrano 3 zwycięskie a 7 po­zostałych prac zdobyło wyróżnienie. Jury brało pod uwagę tradycyjne, religijne motywy bożonarodzeniowe zaprezentowane w projekcie, wyobraźnię w przedstawieniu tradycyjnych motywów i kreatywność w użyciu różnych technik plastycznych.

Wyróżnione prace zostały wydrukowane jako kartki świąteczne Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej. Dochód ze sprzedaży tych kartek przeznaczono na działalność charytatywną Caritas.  Pozostałe projekty kartek zgłoszone do konkursu, Caritas przesłał swoim darczyńcom i osobom samotnym z życzeniami  świątecznymi.

Również w tym roku, dochód z kartek zostanie w całości przekazany na pomoc charytatywną dla potrzebujących w okresie przedświątecznym.