Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej wraz z Towarzystwem Ubezpieczeniowym Saltus oraz Wydziałem Ruchu Drogowego Komendy Miejskiej Policji w Bielsku-Białej rozpoczynają III. edycję akcji związaną z bezpieczeństwem pieszych na drodze: Świeć przykładem! Nie tylko w adwencie!

Akcję objęli patronatem honorowym Małopolski i Śląski Komendant Wojewódzki Policji.

Patronatem medialnym objęły akcję: Telewizja Polska TVP3 Oddział Katowice, Polskie Radio Katowice, Diecezjalne Radio Anioł Beskidów oraz redakcja Bielsko-Żywieckiego Gościa Niedzielnego.

Akcja ma na celu propagowanie noszenia odblasków przez pieszych. Skierowana jest szczególnie do osób dorosłych i do seniorów. Osoby te poruszając się w okresie jesienno-zimowym po zmroku, często nie używają elementów odblaskowych na ubraniach. Pieszy bez odblasków jest znacznej słabiej widoczny przez kierowców i często staje się ofiarą potrącenia.

Nieszczęście zdarza się niekiedy podczas drogi do kościoła. Stąd apel Caritas i partnerów akcji odwołuje się do tradycji adwentowej. Wierni, zwłaszcza dzieci i dziadkowie, idą na nabożeństwa adwentowe, które odbywają się rano bądź wieczorem, kiedy jest już ciemno. Priorytetową sprawą bezpieczeństwa pieszego staje się poprawienie jego widoczności. Dlatego funkcjonariusze z Wydziału Ruchu Drogowego odwiedzą wybrane parafie podczas nabożeństw adwentowych i opowiedzą o bezpieczeństwie pieszych na drodze. Policjanci będą także rozdawać uczestnikom nabożeństwa odblaskowe opaski.

Plakat promujący akcję i przypominający o noszeniu odblasków, również nawiązuje do tradycji wspólnego uczestniczenia w nabożeństwach roratnich całych rodzin, często wnuków z dziadkami. Plakaty promujące bezpieczne zachowanie na drodze pojawią się wkrótce w każdej parafii Diecezji Bielsko-Żywieckiej.

Natomiast w kilkunastu wybranych parafiach Diecezji będą gościć policjanci z Wydziału Ruchu Drogowego z pogadankami na temat bezpieczeństwa pieszych na drodze. Policjanci mają również do rozdania 2 tys. odblasków przygotowanych przez Caritas Bielsko-Żywiecką i Towarzystwo Ubezpieczeniowe Saltus.

W trzeciej edycji akcji w 2017 roku do rozdania jest 7 tys. odblasków. W 2016 roku podczas II edycji akcji, policjanci przekazali pieszym 7 tys. odblasków i opowiedzieli o bezpieczeństwie pieszych na drodze w 16 parafiach, natomiast w I edycji akcji w 2015 roku rozdysponowano 2 tys. odblasków a policjanci odwiedzili 8 parafii apelując podczas nabożeństw roratnich o zakładanie odblasków.