Dzięki pomocy Organizacji Partnerskich Lokalnych (OPL) 5011 osób w naszej diecezji uzyskało pomoc żywnościową o wartości 1280 tys. zł.

Od sierpnia 2017 do czerwca 2018 r. trafiło w ręce najbardziej potrzebujących 47 664 paczki żywnościowe, a w formie posiłków 122 500 szt.

Osoby najbardziej potrzebujące otrzymały między innymi cukier, mleko, ser, ryż, makaron, olej rzepakowy, powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy, pasztet, szynka, fasola biała, marchewka z groszkiem oraz herbatniki. Pomoc można było uzyskać w 24 punktach wydawania żywności. Głównie były to parafie, ośrodki pomocy społecznej, jadłodajnie, placówki prowadzone przez Caritas oraz inne współpracujące organizacje.

W ramach działań ze środków towarzyszących Caritas Diecezjalna przeprowadziła 29 warsztaty dla  609 uczestników. Uczestnicy warsztatów otrzymywali materiały warsztatowe oraz drobne gadżety takie jak np. teczki, notesy, długopisy, fartuszki, deski do krojenia, oraz książki kucharskie.

Caritas Diecezji Bielsko Żywieckiej bardzo dziękuje wszystkim wolontariuszom z Zespołów Parafialnych Caritas i Pracownikom Ośrodków Społecznych
za prowadzenie dokumentacji i dystrybucję artykułów spożywczych w Ramach Podprogramu 2017 POPŻ.