Jak co roku, z okazji dnia św. Mikołaja Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej przekazała dnia 6 grudnia 80 paczek dla podopiecznych Domu Pomocy Społecznej dla dzieci prowadzonego przez Zgromadzenie Sióstr Szkolnych de Notre Dame w Strumieniu. W ośrodku przebywają chłopcy z niepełnosprawnością intelektualną wraz z różnego rodzaju sprzężeniami. Dom przeznaczony jest dla dzieci i młodzieży do 30. roku życia i działa w zakresie opieki, edukacji i rehabilitacji. Spotkanie obejmowało wspólne kolędowanie przy dźwiękach akordeonu oraz wręczenie paczek i przebiegało w bardzo radosnej atmosferze.

Następnego dnia pracownicy Caritas udali się do Fundacji św. Antoniego w Ustroniu, gdzie wręczyli podopiecznym fundacji 50 paczek ze słodyczami.

8 grudnia do Specjalnego Ośrodek Szkolno-Wychowawczego w Żywcu pojechali pracownicy diecezjalnej Caritas wraz z dyrekcją i uczniami Liceum Ogólnokształcącego Katolickiego Towarzystwa Kulturalnego w Bielsku-Białej. Na miejscu czekała miła niespodzianka w postaci programu artystycznego przygotowanego przez uczniów ośrodka. Po nim odbyło się wspólne kolędowanie i wręczenie paczek.

Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej składa serdeczne podziękowania darczyńcom, którzy wzięli udział w akcji „Słodko jest pomagać”. Dzięki ich hojności i wrażliwym sercom możliwe było obdarowanie wszystkich dzieci.

Zdj. GG/Caritas Bielsko

Specjalne życzenia od obdarowanych dzieci dla Darczyńców

………………

Zdj.: Urszula Rogólska

Upominki od diecezjalnej Caritas trafiły również do dzieci z Żywieckiego Podokręgu Piłki Nożnej, którymi zostały obdarowane podczas rozgrywanego Turnieju Mikołajkowego.