Nie ustajemy z pomocą  dla Ukrainy.  29 kwietnia br. Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej we współpracy z parafią św. Małgorzaty z Bielska-Białej przekazała pomoc humanitarną do parafii św. Jana Chrzciciela w Mościskach oraz do parafii św. Franciszka w Winnicy na Ukrainie. Zostały przekazane artykuły spożywcze, koce, śpiwory, artykuły chemiczne oraz kartony w ramach akcji „Paczka dla Ukrainy”.  W przekazanie darów dla najbardziej potrzebujących włączyli się księża z miejscowych parafii – m.in. ks. Aleksander Kociur – proboszcz z parafii św. Franciszka oraz wikariusz z parafii w Mościskach ks. Iwan. Biskup pomocniczy diecezji Lwowskiej – ks. Leon Mały w imieniu wszystkich obdarowanych, podziękował darczyńcom, podkreślając, iż miarą człowieczeństwa jest pochylanie się  nad najbardziej potrzebującymi.

Ponadto początkiem maja Caritas diecezjalna wysłała na Ukrainę do miejscowości Drohiczyn nową koparkę, która pomoże w pracach porządkowych, odgruzowaniu zniszczonych budynków. Profesjonalny sprzęt ufundowali darczyńcy. Wszystkim którzy pomagają składamy serdeczne Bóg zapłać.

W tak trudnym dla nas czasie odczuwamy bratnią pomoc, która obficie płynie z caritas diecezji Bielsko-Żywieckiej dla Bukowiny Ukraińskiej.

Bukowińczycy doskonale rozumieją że pomoc, która popłynęła od Was jest darem serca. Naprawdę trudno wyrazić słowami wdzięczność, która jest w naszych sercach.  Po ludzku mówimy „wielkie Bóg zapłać”, wszystkim, którzy nas wspierają materialnie. Z naszej strony zapewniamy o modlitwie w Waszej intencji.

Z wyrazami szacunku: Walery Byndiu – prezes Stowarzyszenia Polakow na Bukowinie im. Jana Pawła ll.