Do Sanktuarium św. Józefa Bilczewskiego w Wilamowicach pielgrzymowali wolontariusze, członkowie Parafialnych Zespołów Caritas oraz Zespołów Charytatywnych. Obecni byli przedstawiciele Towarzystwa św. Brata Alberta wraz z pracownikami i podopiecznymi.

Podczas spotkania Dyrektor diecezjalnej Caritas ks. Robert Kurpios przypomniał, że inspiracją ludzi zaangażowanych w działania Caritas powinna być troska o ubogich i tych, którzy się źle mają. Wskazał na trzy sposoby czynienia miłosierdzia: poprzez czyn, słowo i modlitwę.

Następnie przedstawione i omówione zostały programy oraz akcje Caritas,

Między innymi przypomniano o zasadach funkcjonowania, zakrojonego na bardzo dużą skalę Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa, przybliżono idee programu Spiżarnia Caritas, omówiono działania podjęte w ramach programu dla seniorów Karta Biedronki

Ksiądz Jerzy z Centrum Wolontariatu zachęcając do podjęcia aktywności woluntarystycznej wspomniał o akcjach Pudełko szczęścia oraz Apteczka dla ubogiego.

Wicedyrektor Grzegorz Giercuszkiewicz zaprosił na dwa ważne wydarzenia – „Golgotę Jasnogórską”, zaplanowaną na 24 marca o godz. 17.30 w Kościele św. Maksymiliana w Bielsku-Białej oraz święto patronalne Caritas – „Dzień Dobra”, które odbędzie się 22 kwietnia o godz. 15.00 w auli szkoły przy ul. Reja w Bielsku-Białej.

Odnosząc się do słów Dyrektora Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej ks. Roberta Kurpiosa, mamy nadzieję, że to pierwsze spotkanie formacyjne zapoczątkuje przyszłe, cykliczne wydarzenia tego rodzaju.