Caritas Diecezji Bielsko Żywieckiej zakończył w czerwcu 2019 roku realizację Podprogramu 2018 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby i rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1.402 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1.056 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społeczne). Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały między innymi: cukier, miód, mleko, ser, ryż, makaron, olej rzepakowy, powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy, pasztet, gołąbki, szynkę wieprzową, szynkę drobiową, kabanosy wieprzowe, fasolę białą, kaszę gryczaną, buraczki wiórki, filet z makreli, marchewkę z groszkiem oraz herbatniki.

W ramach realizacji Podprogramu 2018:

  • zaangażowanych było 27 Organizacji Partnerskich Lokalnych;
  • żywność odebrało 5826 osób potrzebujących;
  • wydano osobom potrzebującym 295 ton żywności;
  • wydano osobom potrzebującym 47.436 paczek żywnościowych;
  • przeprowadzono w ramach działań ze środków towarzyszących 27 warsztatów dla 670 uczestników.

Działania towarzyszące  realizowane przez Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej prowadziły do nabycia przez uczestników działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego. Działania te były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności.

 

Podsumowanie POPŻ 2018 w liczbach

Dzięki pomocy Organizacji Partnerskich Lokalnych (OPL) 5826 osób w naszej diecezji uzyskało pomoc żywnościową o wartości 1.473.000 zł.

Od sierpnia 2018 do czerwca 2019 r. trafiło w ręce najbardziej potrzebujących 47.436 paczki żywnościowe, a w formie posiłków 171.900 szt.

Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały między innymi: cukier, miód, mleko, ser, ryż, makaron, olej rzepakowy, powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy, pasztet, gołąbki, szynkę wieprzową, szynkę drobiową, kabanosy wieprzowe, fasolę białą, kaszę gryczaną, buraczki wiórki, filet z makreli, marchewkę z groszkiem oraz herbatniki. Pomoc można było uzyskać w 27 punktach wydawania żywności (OPL). Głównie były to parafie, ośrodki pomocy społecznej, jadłodajnie, placówki prowadzone przez Caritas oraz inne współpracujące organizacje.

W ramach działań ze środków towarzyszących Caritas Diecezjalna przeprowadziła 27 warsztaty dla  670 uczestników. Uczestnicy warsztatów otrzymywali materiały warsztatowe oraz drobne gadżety takie jak np. teczki, notesy, długopisy, fartuszki, deski do krojenia, oraz książki kucharskie.

Caritas Diecezji Bielsko Żywieckiej bardzo dziękuje wszystkim wolontariuszom z Zespołów Parafialnych Caritas i Pracownikom Ośrodków Społecznych za prowadzenie dokumentacji i dystrybucję artykułów spożywczych w Ramach Podprogramu 2018 POPŻ.