Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej już po raz 13. rozpoczyna akcję „Tornister pełen uśmiechów” na nowy rok szkolny 2021/2022. Akcja ma na celu przygotowanie wyprawki szkolnej dzieciom z rodzin w trudnej sytuacji życiowej, tak aby nowy rok szkolny mogły rozpocząć z uśmiechem.

Plecak w Parafii

Akcja polega na tym, że wierni zabierają do domu wystawiony w kościele pusty plecak i sami uzupełniają go przyborami szkolnymi. Wypełniony, na przykład po tygodniu, odnoszą z powrotem do kościoła, aby mogło nim zostać obdarowane jakieś konkretne, wskazane przez parafię dziecko.

Akcja ta w wielu parafiach naszej Diecezji cieszy się dużą popularnością. Parafianie nie tylko dbają o to, aby plecak pełen był wszelakich przyborów potrzebnych dzieciom do szkoły, ale często też dodają coś od siebie np. dekorując plecak zawieszką bądź naszywając różne znaczki: motylki, kwiatuszki, zwierzątka.

Uśmiechnij się do swojego Księdza Proboszcza o „Plecak pełen uśmiechów”!

Do biura Caritas przychodzą także Darczyńcy indywidualni, którzy odbierają plecak do wyposażenia. Często są to rodziny, które w taki sympatyczny sposób uczą dzieci dzielenia się z innymi. Są też Darczyńcy, którzy przynoszą wyprawkę szkolną dla dziecka, bo swoje są już „odchowane”, a zakup przyborów szkolnych sprawia im radość.

Akcja ma charakter długofalowy, gdyż przekazane artykuły służą dziecku przez cały rok szkolny.

Od 2018 roku Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej uruchomił możliwość płatności elektronicznych i „Plecak pełen uśmiechów” można ofiarować wirtualnie. Oczywiście plecak z wyprawką i uśmiech obdarowanego dziecka są jak najbardziej realne.

Link do strony płatności elektronicznych

Plecak na Wschód

Od 2018 roku ze względu na rządowy program wyprawki szkolnej dla polskich dzieci (świadczenie „Dobry Start”, nazywane też 300+) akcję dedykujemy również dzieciom z Ukrainy. Zasadniczo są to dzieci z korzeniami polskimi z parafii, gdzie posługują księża pochodzący z naszej Diecezji.

Zależy nam, aby dzieci szczególnie z rodzin polonijnych, miały łatwiejszy start. Księża Misjonarze pochodzący z naszej Diecezji, którzy posługują w parafiach na Wschodzie, już teraz zgłaszają takie potrzeby. Koszt zakupu wyprawki szkolnej dla ucznia na Ukrainie nierzadko stanowi wydatek całej wypłaty rodzica.

„Tornistry pełne uśmiechów” zostaną odebrane przez księży prowadzących duszpasterstwo na Wschodzie i przekazane potrzebującym dzieciom.