W każdą środę spotykają się na wspólnej modlitwie i rozważaniu Pisma Świętego w Jubileuszowym Centrum Caritas w Lipniku. Zaś w każdą pierwszą środę miesiąca, zapraszają do lipnickiego centrum Caritas na Mszę świętą wszystkich zainteresowanych swoją działalnością. W trzecią środę miesiąca czuwają przed Najświętszym Sakramentem w Centrum Caritas w Lipniku. Mszy św. przewodniczy ks. Zbigniew Powada a w miarę możliwości czasowych Mszę św. koncelebruje również gospodarz Ośrodka Caritas w Lipniku ks. Robert Kurpios.

Grupa przyjaciół. Różnych zawodów, różnych powołań, różnych wrażliwości. Są lekarze, pracownicy Caritas, żołnierze, nauczyciele, którzy przyznają, że chcą promować bakcyle, sylwetki ludzi i wartości „Nie z tej ziemi”. Nazwali się więc „Akademią nie z tej ziemi”. – Obserwując życie znajomych, przyjaciół i swoje własne, zwróciło naszą uwagę, jak wiele czasu i energii przecieka nam przez palce i jest pochłanianych przez rzeczy bezwartościowe –  zauważają. – Postanowiliśmy spróbować stworzyć coś w rodzaju forum sylwetek, pasji i wartości. Jesteśmy katolikami, dlatego wśród wybitnych sylwetek ludzi, których przedstawimy znajdą się też święci Kościoła.

Jeśli chcesz dołączyć do „kosmitów”, jak sami o sobie mówią i dowiedzieć się o najbliższym spotkaniu, wejdź na stronę „Akademii nie z tej ziemi”.