Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (POPŻ) jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (Fund for European Aid to the Most Deprived – FEAD). Program został opracowany zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 223/2014 z dnia 11 marca 2014 r. w sprawie Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Cel Programu to udzielenie wsparcia osobom doświadczającym najgłębszych form ubóstwa poprzez udostępnienie pomocy żywnościowej w formie paczek lub posiłków.

Od dnia 15 maja 2023 r. obowiązuje nowe kryterium dochodowe uprawniające do pomocy żywnościowej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogram 2021 Plus w wysokości do 235% kryterium dochodowego określonego w ustawie o pomocy społecznej. Do pomocy uprawnia dochód:

1 823,60 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej,

– 1 410,00 zł w przypadku osoby w rodzinie.

Aby otrzymać pomoc żywnościową należy zgłosić się do właściwego ze względu na miejsce zamieszkania ośrodka pomocy społecznej (OPS) lub do organizacji partnerskiej wydającej żywność w celu zakwalifikowania do odbioru żywności.

Osoby potrzebujące otrzymują artykuły: warzywne i owocowe, skrobiowe, mleczne, mięsne, a także cukier i olej. Osoby potrzebujące mogą także skorzystać z bezpłatnych szkoleń lub warsztatów dotyczących m.in. przygotowywania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania, sprawnego zarządzania budżetem domowym, zapobiegania marnowaniu żywności w celu zwiększenia samodzielności i włączenia społecznego.

Więcej szczegółów na stronie Ministerstwa:

http://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2021-plus

POPŻ. Podsumowania roczne

PODSUMOWANIE POPŻ 2018/2019

Caritas Diecezji Bielsko Żywieckiej zakończył w czerwcu 2019 roku realizację Podprogramu 2018 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby i rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1.402 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1.056 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społeczne). Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały między innymi: cukier, miód, mleko, ser, ryż, makaron, olej rzepakowy, powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy, pasztet, gołąbki, szynkę wieprzową, szynkę drobiową, kabanosy wieprzowe, fasolę białą, kaszę gryczaną, buraczki wiórki, filet z makreli, marchewkę z groszkiem oraz herbatniki.

W ramach realizacji Podprogramu 2018:

  • zaangażowanych było 27 Organizacji Partnerskich Lokalnych;
  • żywność odebrało 5826 osób potrzebujących;
  • wydano osobom potrzebującym 295 ton żywności;
  • wydano osobom potrzebującym 47.436 paczek żywnościowych;
  • przeprowadzono w ramach działań ze środków towarzyszących 27 warsztatów dla 670 uczestników.

Działania towarzyszące  realizowane przez Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej prowadziły do nabycia przez uczestników działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego. Działania te były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności.

POPŻ 2018 w liczbach

Dzięki pomocy Organizacji Partnerskich Lokalnych (OPL) 5826 osób w naszej diecezji uzyskało pomoc żywnościową o wartości 1.473.000 zł.

Od sierpnia 2018 do czerwca 2019 r. trafiło w ręce najbardziej potrzebujących 47.436 paczki żywnościowe, a w formie posiłków 171.900 szt.

Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały między innymi: cukier, miód, mleko, ser, ryż, makaron, olej rzepakowy, powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy, pasztet, gołąbki, szynkę wieprzową, szynkę drobiową, kabanosy wieprzowe, fasolę białą, kaszę gryczaną, buraczki wiórki, filet z makreli, marchewkę z groszkiem oraz herbatniki. Pomoc można było uzyskać w 27 punktach wydawania żywności (OPL). Głównie były to parafie, ośrodki pomocy społecznej, jadłodajnie, placówki prowadzone przez Caritas oraz inne współpracujące organizacje.

W ramach działań ze środków towarzyszących Caritas Diecezjalna przeprowadziła 27 warsztaty dla  670 uczestników. Uczestnicy warsztatów otrzymywali materiały warsztatowe oraz drobne gadżety takie jak np. teczki, notesy, długopisy, fartuszki, deski do krojenia, oraz książki kucharskie.

Caritas Diecezji Bielsko Żywieckiej bardzo dziękuje wszystkim wolontariuszom z Zespołów Parafialnych Caritas i Pracownikom Ośrodków Społecznych za prowadzenie dokumentacji i dystrybucję artykułów spożywczych w Ramach Podprogramu 2018 POPŻ.

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (POPŻ) jest krajowym programem operacyjnym współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym, który realizowany jest w oparciu o rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 223/2014 z dnia 11 marca 2014 r. w sprawie Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (Dz. Urz. UE L 72 z 12.03.2014 r., str. 1), zwanego dalej rozp. FEAD.

PO PŻ jest finansowany ze środków Unii Europejskiej (FEAD) i ze środków krajowych (budżet państwa) w podziale 85% i 15%. Alokacja Funduszu dla Polski na okres realizacji w latach 2014-2020 wynosi około 473 mln EUR (w cenach bieżących). Wkład środków krajowych wynosić będzie około  83 mln EUR.

PO PŻ przyczyniać się będzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego. 

Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.

Należy mieć jednak na uwadze, że pomoc w ramach nowego programu nie zaspokoi wszystkich potrzeb żywieniowych osób/rodzin kwalifikujących się do tej pomocy, ale chociaż częściowo uzupełni ich niedobory związane z ograniczeniami finansowymi.

Organizacje  realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących zobowiązane są prowadzić działania w ramach środków towarzyszących mające na celu w szczególności:

  1. włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych,
  2. pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej),
  3. wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.

Osoby kierowane są do pomocy przez ośrodki pomocy społecznej, a w przypadku osób bezdomnych, mogą być także kierowane bezpośrednio przez organizację partnerską.

Dodatkowo, każda z OPR i OPL we współpracy z ośrodkami pomocy społecznej (OPS) zobowiązana jest:

  • dostarczać odbiorcom pomocy informacje o miejscach, w których osoby mogą skorzystać z działań w ramach projektów EFS oraz pomoc osobom potrzebującym w korzystaniu z takich działań,
  • współpracować z OPS w celu udzielenia pomocy osobom korzystającym ze wsparcia FEAD na drodze do aktywizacji społecznej,
  • oceniać w uzgodnieniu z OPS czy poszczególne osoby objęte pomocą żywnościową wymagają wsparcia aktywizacyjnego oraz informować odbiorców końcowych o możliwościach uzyskania takiego wsparcia ze środków EFS w poszczególnych regionach (informowanie o możliwości uczestnictwa w konkretnych projektach),
  • kierować osoby zgłaszające chęć korzystania z pomocy żywnościowej do OPS celem oceny w zakresie możliwości objęcia wsparciem aktywizacyjnym.

Za wdrażenie POPŻ w Polsce odpowiedzialne są następujące instytucje:

  1. Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej – Instytucja zarządzająca (IZ),
  2. Agencja Rynku Rolnego – Instytucja Pośrednicząca (IP),
  3. Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju  – Instytucja Desygnująca (ID),
  4. Ministerstwo Finansów – Instytucja Certyfikująca (IC),
  5. Generalny Inspektor Kontroli Skarbowej – Instytucja Audytowa (IA).

Program jest realizowany przez organizacje partnerskie wyłonione w drodze konkursu. W roku 2014 wybrano (na okres 2014-2015) cztery organizacje partnerskie o zasięgu ogólnopolskim lub ponadregionalnym (OPO): Caritas Polska, Polski Czerwony Krzyż, Polski Komitet Pomocy Społecznej oraz Federację Polskich Banków Żywności.

OPO, na mocy umowy z IP będą dystrybuować otrzymywane artykuły spożywcze wśród osób najbardziej potrzebujących za pośrednictwem:

  • swoich placówek regionalnych (OPR),

lub

  • innych organizacji  lokalnych (OPL) niedziałających w celu osiągnięcia zysku, których jednym z zadań statutowych jest wspieranie i niesienie pomocy określonej grupie osób najbardziej potrzebującym, będących w trudnej sytuacji życiowej lub materialnej w stosunku do społeczeństwa.

Wielkość pomocy udostępniana poszczególnym organizacjom partnerskim uzależniona jest od liczby osób, którym pomagały one w roku poprzedzającym realizację danego podprogramu oraz wielkości pomocy adresowanej do poszczególnych województw ustalanej na podstawie dostępnych obiektywnych wskaźników wskazanych w PO PŻ.

Wielkość i asortyment produktów żywnościowych dla osób potrzebujących będą określane corocznie w wytycznych Instytucji Zarządzającej.

Aktualności

Msza Święta z okazji zakończenia Podprogramu 2021 – POPŻ

27 października, 2022|0 Comments

Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej serdecznie zaprasza wszystkich przedstawicieli Ośrodków Pomocy Społecznej, a także koordynatorów Lokalnych Organizacji Partnerskich (OPL) na Mszę Św. z okazji zakończenia Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej Podprogram 2021. Odbędzie się ona 7 listopada 2022 r. o godz. 11.00 w kościele św. Józefa Robotnika w

Już w listopadzie kolejna edycja programu POPŻ

25 sierpnia, 2022|0 Comments

Informujemy, że Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej podpisał kolejną umowę w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszy Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2021 Plus. Program został opracowany zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 223/2014 z dnia 11 marca 2014 r.

Uwaga dla OPL!

19 lipca, 2022|0 Comments

UWAGA! Bardzo prosimy wszystkie podmioty Organizacji Partnerskich Lokalnych o zmianę plakatu promującego Program Operacyjny Pomocy Żywnościowej. Zmianie uległy ilości przyznanych artykułów spożywczych. Nowy plakat do pobrania: Plakat_Podprogram_2021-nowe_kryterium    

Zrealizowano warsztaty kulinarne w ramach programu POPŻ

26 maja, 2022|0 Comments

24 maja br. odbyły się warsztaty kulinarne w OPL GOPS Radziechowy-Wieprz w ramach Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej - Podprogram 2021. Tematem warsztatów był "Kurczak w różnym wydaniu". Spotkanie cieszyło się dużym zainteresowaniem, wszyscy chętnie angażowali się w przygotowanie posiłków. Na zakończenie warsztatów chętne osoby

Warsztaty w ramach POPŻ w OPL Janowice

16 maja, 2022|0 Comments

Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej informuje, że w ramach "Podprogramu 2021" odbędą się bezpłatne warsztaty przeciwdziałania marnowaniu żywności oraz warsztaty kulinarne, które odbędą się OPL - Parafia św. Józefa Robotnika w Janowicach w dniach 25.05.2022 r. - 26.05.2022 r.    Harmonogram warsztatów: Środa 25.05.2022 r. godz. 8:00-10:00

Warsztaty w ramach programu POPŻ

10 maja, 2022|0 Comments

Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej informuje, że w związku z dużym zainteresowaniem warsztatami w Organizacji Partnerskiej Lokalnej - GOPS Radziechowy-Wieprz, planowane są dodatkowe warsztaty kulinarne w dniu 24.05.2022 r. Tematem warsztatów kulinarnych będzie "Kurczak w różnym wydaniu".

Dystrybucja żywności w ramach programu POPŻ rozpoczęta

16 lutego, 2022|0 Comments

W ostatnich dniach do magazynu Caritas dotarły pierwsze dostawy żywności z Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej w ramach Podprogramu 2021. Były to: szynka drobiowa, szynka wieprzowa oraz groszek z marchewką. Kolejne przewidywane są w najbliższych dniach. Program jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej