W tygodniu od 17 do 24 września odbędą się Dni Kromki Chleba Caritas. Jest to wieloletnia, ogólnopolska akcja Caritas Polska, której celem jest pogłębianie wrażliwości na potrzeby ludzi ubogich, przypominanie o wartości chleba oraz docenienie osób i firm, które wspierają potrzebujących.

W naszej diecezji Dni Kromki Chleba Caritas rozpoczną się w niedzielę, 17 września w kościele NSPJ w Bielsku-Białej Mszą św. o godz. 12.00 w intencji żyjących i zmarłych darczyńców Banku Chleba.

19 września (wtorek) odbędzie się zbiórka produktów spożywczych w sklepach Biedronka Kromka Chleba dla Sąsiada.

W sobotę, 23 września od 14.00 do 19.00 na terenie Ośrodka Centrum Sportowo-Szkoleniowego REKORD zapraszamy na Festyn charytatywno-integracyjny, w ramach którego o godz. 16.00 odbędzie się charytatywny mecz piłkarski: Reprezentacja Polski Osób Bezdomnych vs. Księża i Przyjaciele Caritas.

Festyn będzie miał wymiar edukacyjno-społeczny. Poprzez prezentacje piekarni, pokazy zwyczajów i tradycji związanych z pieczeniem chleba oraz stoiska tematyczne chcemy zwrócić uwagę uczestników na wartość chleba i poszanowanie żywności. Swoje stoiska zaprezentują bielscy piekarze wspierający Bank Chleba, wystąpi Zespół WŁÓCZYKIJE z Fundacji Wspierania Talentów Dzieci, Młodzieży i Dorosłych WŁÓCZYKIJE, dzieci, młodzież i całe rodziny zaprosimy do wspólnej zabawy i konkursów z nagrodami. Będzie można zasięgnąć porady dietetyka, zmierzyć sobie ciśnienie krwi, przypomnieć zasady udzielania pierwszej pomocy. Po meczu o godz. godz. 18.00 wystąpi Zespół regionalny MAGURZANIE z Łodygowic z nagradzanym na wielu festiwalach zespołów folklorystycznych programem: Hołdamas po młócce (Zabawa w stodole o pomyślnie zakończonych żniwach).

Zapraszamy!