16 marca, bp Roman Pindel poświęcił kaplicę św. Józefa w Katolickim Ośrodku Wychowania i Terapii Młodzieży „Nadzieja” w Bielsku-Białej. Gośćmi uroczystości byli fundatorka ośrodka – Helena Grodzka, założyciele „Nadziei” – ks. Józef Walusiak i ks. prof. Czesław Cekiera oraz Dyrektor Caritas diecezjalnej ks. Robert Kurpios. Caritas wyposażył nową kaplicę w tabernakulum oraz ławki dla wiernych.

W ośrodku, w którym obecnie przebywa na terapii około 40 młodych osób, bp Roman Pindel, w asyście 8 księży, sprawował Mszę św. i pobłogosławił nową kaplicę św. Józefa. Uroczystość rozpoczęło odczytanie biskupiego dekretu przez ks. Kamila Kaczora, duszpasterza „Nadziei” i prezesa prowadzącej ośrodek fundacji.

Objaśniając prawny dokument, bp Pindel mówił: – Kaplica to jeden z rodzajów świątyń, jakie przewiduje Kościół. To miejsce przeznaczone przede wszystkim dla tych, którzy tutaj mieszkają, pracują, przebywają. Pewnych praktyk nie będzie się tu sprawować: chrztów, Liturgii Paschalnej, ponieważ tego rodzaju czynności święte są zastrzeżone dla Kościoła parafialnego. Myślę jednak, że miejsce to będzie przede wszystkim takim, gdzie jest obecny Pan nasz Jezus Chrystus w postaci eucharystycznej. Wierzymy, że tutaj słowo Boże będzie rozbrzmiewać z mocą i przemieniać serca tych, którzy tego słowa będą słuchać. Ufam też, że w tym miejscu będzie się dokonywać bardzo wiele dobra z pomocą łaski Bożej, że tu będzie się umacniać nadzieja tych wszystkich, którzy przychodzą do „Nadziei”.

Więcej o uroczystości wraz ze zdjęciami na stronie Bielsko-Żywieckiego Gościa Niedzielnego.