Project Description

Od 25 lat Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej prowadzi wypożyczalnię sprzętu rehabilitacyjnego.
Oferujemy m.in. łóżka rehabilitacyjne (elektrycznie podnoszone z bocznymi zabezpieczeniami chroniącymi przed upadkiem oraz wysięgnikiem, dzięki któremu chory może łatwiej się podnieść).
Dysponujemy również wózkami inwalidzkimi, chodzikami i toaletami przenośnymi.

Tel: 734 176 648

Rodzaje sprzętu rehabilitacyjnego będącego w zasobach Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej (bieżąca dostępność konkretnego sprzętu po konsultacji telefonicznej, tel.: +48 734 176 648):

– łóżko rehabilitacyjne, podnoszone elektrycznie, sterowane pilotem z barierkami i wysięgnikiem;

– chodzik z czterema kółkami i hamulcami;

– balkonik na czterech stopkach;

– toaleta przenośna;

– pionizator dla dziecka;

– wózek dla dziecka niepełnosprawnego;

– wózek inwalidzki dla osób dorosłych;

– wózek inwalidzki dla dzieci;

– kule;

– laski;

– inne (bieżąca dostępność konkretnego sprzętu po konsultacji telefonicznej, tel.: +48 734 176 648).

Wypożyczenia

W 2015 roku zawarto 243 umowy wypożyczenia;

W 2016 roku zawarto 312 umów wypożyczenia;

W 2017 roku zawarto 285 umów wypożyczenia;

W 2018 roku zawarto 218 umów wypożyczenia;

W 2019 roku (do końca czerwca) zawarto 130 umów wypożyczenia.

Sprzęt, którym dysponuje wypożyczalnia został przekazany przez Caritas Polska (nowe łóżka rehabilitacyjne, koncentratory tlenu i ssaki) lub pochodzi z zakupów własnych. Natomiast sprzęt używany pochodzi z darowizn indywidualnych, jak również został przekazany przez działającą w Holandii organizację Stichting Aktie Holland-Polen z Gissenburga, której prezesem jest Jan Cornelius Decrey. Organizacja wysłała do instytucji charytatywnych w Polsce około 900 transportów z różnego rodzaju pomocą. Do Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej sprzęt dotarł dzięki Gustawowi Lorkowi, który oprócz wsparcia udzielanego Kościołowi ewangelicko-augsburskiemu, współpracował również z Caritas. Otrzymany z Holandii sprzęt szpitalny i rehabilitacyjny diecezjalna Caritas przekazała także ośrodkom służby zdrowia i szpitalom na Podbeskidziu, oraz w Makowie Podhalańskim i Zakopanem.

Wypożyczalnia sprzętu czynna w godzinach otwarcia biura.

Pionizatory

Chodziki