Wypożyczalnia Sprzętu Rehabilitacyjnego 2017-03-27T23:08:42+00:00

Project Description

Już od 15 lat Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej prowadzi wypożyczalnię sprzętu rehabilitacyjnego. Oferujemy m.in. łóżka rehabilitacyjne (elektrycznie lub hydraulicznie podnoszone z bocznymi zabezpieczeniami chroniącymi przed upadkiem oraz wysięgnikiem, dzięki któremu chory może łatwiej się podnieść). Dysponujemy również wózkami inwalidzkimi, chodzikami i toaletami przenośnymi.

Rodzaje sprzętu rehabilitacyjnego będącego w zasobach Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej (bieżąca dostępność konkretnego sprzętu po konsultacji telefonicznej, tel.: +48 734 176 648):

– łóżko rehabilitacyjne, podnoszone elektrycznie, sterowane pliotem z barierkami i wysięgnikiem;

– łóżko szpitalne z podnoszonym mechanicznie zagłówkiem z barierkami;

– chodzik z czterema kółkami i hamulcami;

– balkonik na czterech stopkach;

– toaleta przenośna;

– pionizator dla dziecka;

– wózek dla dziecka niepełnosprawnego;

– wózek inwalidzki dla osób dorosłych;

– wózek inwalidzki dla dzieci;

– kule;

– laski.

W 2006 r. z tego rodzaju sprzętu skorzystało 252 osób. Do osób potrzebujących trafiło także 55 wózków inwalidzkich, 27 balkoników oraz 40 chodzików.

Zdecydowana większość wypożyczonego przez Caritas sprzętu została przekazana nieodpłatnie przez działającą w Holandii organizację Stichting Aktie Holland-Polen z Gissenburga, której prezesem jest Jan Cornelius Decrey.

Organizacja wysłała do instytucji charytatywnych w Polsce około 900 transportów z różnego rodzaju pomocą. Do bielsko-żywieckiej Caritas sprzęt dotarł dzięki Gustawowi Lorkowi, który oprócz wsparcia udzielanego Kościołowi ewangelicko-augsburskiemu, współpracuje również z Caritas.

Otrzymany z Holandii sprzęt szpitalny i rehabilitacyjny diecezjalna Caritas przekazała także ośrodkom służby zdrowia i szpitalom na Podbeskidziu, oraz w Makowie Podhalańskim i Zakopanem.

Wypożyczalnia sprzętu czynna w czasie otwarcia biura.