Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej już po raz czwarty organizuje zbiórkę darów dla mieszkańców Ukrainy i innych krajów Europy Wschodniej. Akcja jest wyrazem solidarności z Rodakami mieszkającymi na wschodzie oraz uchodźcami z terenu wschodniej Ukrainy, gdzie trwa wojna.

Zbiórka odbędzie się 29 i 30 listopada 2017 roku (środa, czwartek) w godzinach od 1630  do 1900 w wybranych parafiach: św. Stanisława w Andrychowie, św. Maksymiliana w Bielsku-Białej Aleksandrowicach, NSPJ w Bielsku-Białej (przy dworcu), Narodzenia NMP w Bielsku-Białej Lipniku, św. Elżbiety w Cieszynie, św. Barbary w Czechowicach-Dziedzicach, NSPJ w Kętach, Wniebowzięcia NMP w Milówce, św. Maksymiliana w Oświęcimiu, św. Piotra i Pawła w Skoczowie, św. Floriana w Żywcu. Dary można także przynieść do najbliższej parafii, skąd trafią do głównego magazynu Caritas w Bielsku-Białej.

Zbieramy produkty spożywcze o długim terminie ważności takie jak: mąka, ryż, kasza, cukier, makarony, olej, konserwy, kawa, herbata, słodycze, a także środki czystości.

W poprzednich latach, dzięki ofiarności mieszkańców całej Diecezji, zebraliśmy niemalże 30 ton darów, które przekazaliśmy: Caritas Spes we Lwowie, Caritas Diecezji Samborsko-Drohobyckiej Obrządku Grekokatolickiego, Siostrom Serafitkom na Białorusi oraz do parafii, w których posługują Księża wywodzący się z naszej diecezji.