W wieku 78 lat zmarł 18 października 2019 r. w Bielsku-Białej ks. prałat Kazimierz Malaga, pierwszy dyrektor Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej, proboszcz parafii Matki Bożej Pocieszenia w Bielsku-Białej Straconce w latach 1983-2016. Pogrzeb śp. ks. Kazimierza odbędzie się w sobotę, 26 października 2019 roku w Parafii Matki Bożej Pocieszenia w Straconce. Wprowadzenie trumny do kościoła o godzinie 9:00, a o godzinie 13:00 rozpoczniemy Mszę Świętą pogrzebową.

Urodzony 30 czerwca 1941 r. w Makowie Podhalańskim był kapłanem przez 53 lata. Współpracownicy wspominają byłego wikariusza z Bazyliki Mariackiej w Krakowie jako człowieka o „bardzo dobrym sercu, wrażliwym, gotowym pomagać każdemu potrzebującemu”.

Ks. prałat Józef Zajda, który w 1998 r. zastąpił ks. Malagę na stanowisku dyrektora diecezjalnej Caritas, wspomina zmarłego kapłana jako pełnego zaangażowania. „Dbał o los innych, reagował szybko na ludzką krzywdę” – podkreśla, zaznaczając, że dzięki działaniom ks. Malagi do Bielska-Białej trafiały w latach 80. transporty leków z Francji, którymi dzielił się bezinteresownie z potrzebującymi.

2 lata temu ks. Marcin Iżycki, dyrektor Caritas Polska, przyznał ks. prałatowi Kazimierzowi Maladze Złoty Medal Zasługi.

Wieczne odpoczywanie racz mu dać, Panie….