Nasze Placówki

Kierownikiem ośrodka jest Ks. Włodzimierz Szczyrbak
telefon kom.: 603 308 778, telefon stacjonarny: 33 817 92 82
email: wlodi.vip@interia.pl

Ośrodek Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej pod wezwaniem św. Józefa został wybudowany na darowanym przez państwo Wiktorię i Karola Laszczaków gruncie w Szczyrku – Czyrnej na stoku Skrzycznego.

Ośrodek został wybudowany ze środków Caritas Polska i Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej oraz dzięki darowiznom indywidualnych sponsorów.

Dom ten stanowi bazę wakacyjno-rekolekcyjną w szczególności dla dzieci z rodzin ubogich, wielodzietnych, osób niepełnosprawnych z możliwością rehabilitacji leczniczej.

W ciągu całego roku może być wykorzystany jako ośrodek formacyjno-rekolekcyjny dla Grup Parafialnych i Stowarzyszeń Katolickich.

Atrakcyjne położenie w sercu Beskidu Żywieckiego, doskonałe warunki klimatyczne, krajobrazowe, możliwość uprawiania turystyki pieszej, a zimą narciarstwa (możliwość urządzania kuligów) – decydują o jego dużej atrakcyjności.

Ośrodek dysponuje 45 miejscami.

Do dyspozycji gości jest:

1. Pokoje 2, 4, 6 osobowe (łóżka piętrowe) z łazienkami
  2. Kaplica
  3. Kuchnia z jadalnią
  4. Zadaszone miejsce na grilla
  5. Duża świetlica
  6. Budynek noclegowy ma bezpośrednie połączenie z kaplicą i jadalnią.

Jubileuszowe Centrum Caritas Diecezji Bielsko-Żywieckiej powstało w roku 2002 z myślą o wszystkich, którzy poszukują miejsca do przeżycia kilku dni z dala od codziennego zgiełku. Stanowi ono świetną bazę rekolekcyjno-wypoczynkową i jest otwarte dla każdej grupy zarówno pod opieką duszpasterza, jak i poszukującej możliwości realizacji własnego programu we współpracy z kierownikiem ośrodka.

Ośrodek położony jest na obrzeżach Bielska-Białej w Lipniku. Cisza i spokój pozwalają przeżywać tutaj rekolekcje, dni skupienia, czy zwykłe kilka dni wypoczynku. Do centrum miasta można łatwo dojechać komunikacją miejską. Dla tych, którzy nie znają Bielska-Białej jest to wyprawa godna polecenia – przecież nie bez przyczyny nasze miasto nazywane jest „Małym Wiedniem”. Nasze Jubileuszowe Centrum jest otwarte przez cały rok dla grup parafialnych i stowarzyszeń katolickich, które chcą skorzystać z możliwości formacji w naszym domu.

Ośrodek może również stanowić bazę dla pieszych wycieczek w Beskidy: bezpośrednio z ośrodka na Hrobaczą Łąkę pod Krzyż Jubileuszowy (828 m. n. p. m.) – 1,30h. Dzięki komunikacji miejskiej łatwo zaplanować również wycieczki na Szyndzielnię, Klimczok, Dębowiec czy Kozią Górkę oraz jeszcze dalej do Szczyrku, gdzie latem można korzystać z licznych szlaków górskich, a zimą istnieje możliwość uprawiania narciarstwa. Centrum jest również dobrą bazą noclegową dla grup pielgrzymkowych zmierzających do sanktuariów Polski południowej.

Nasze możliwości

• ośrodek dysponuje 46 miejscami noclegowymi
  • pokoje są 10, 6, 4 i 2 osobowe (niektóre łóżka są piętrowe)
  • osobne węzły sanitarne: WC, umywalki i prysznice