Podaruj Kroplę Miłości 2017-06-14T10:40:53+00:00

Project Description

Podaruj Kroplę Miłości – to kampania społeczna Caritas, która ma na celu promowanie i zachęcanie społeczeństwa do honorowego krwiodawstwa w Polsce. Zainicjowana została podczas Światowego Dnia Chorego w 2012 roku i prowadzona jest nieprzerwanie przez wszystkie Caritas w Polsce.

Honorowe Krwiodawstwo jest powszechnie znane w naszym kraju, niemniej jednak wymaga ono nieustannej promocji. Często nie zdajemy sobie sprawy, ze ten nasz mały gest jest dla kogoś wielkim darem – darem wiary w drugiego człowieka. Darem nadziei na wyleczenie. Darem bezinteresownej miłości bliźniego.

Regionalne Centra Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa. W Bielsku-Białej kampania odbywa się zawsze we współpracy z Regionalnymi Centrami Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Katowicach i Krakowie. Dzięki tej współpracy możliwa jest zbiórka krwi w Oddziałach Terenowych (OT RCKiK), Stacjonarnych Ekipach Wyjazdowych, jak również w specjalistycznych, mobilnych ambulansach.

W naszej Diecezji krew można oddawać w Oddziałach Terenowych w Bielsku-Białej i Cieszynie (RCKiK Katowice), Oświęcimiu (RCKiK Kraków) i Stacjonarnej Ekipie Wyjazdowej w Żywcu (RCKiK Katowice).

Akcja „Podaruj Kroplę Miłości” wpisuje się, jako szczególnie ważna akcja charytatywna, w kolejne Tygodnie Miłosierdzia rozpoczynające się w Kościele katolickim w niedzielę Bożego Miłosierdzia.

Rok Miłosierdzia 2016

W roku 2016, który jest Nadzwyczajnym Rokiem Jubileuszu Miłosierdzia, akcja „Podaruj Kroplę Miłości” zostania zainaugurowana 11 lutego podczas 24. Światowego Dnia Chorego.

3-9 kwietnia 2016 > 72. Tydzień Miłosierdzia. Zachęcamy do oddawania krwi, które jest wyrazem czynnej miłości bliźniego. Ofiarowaniem daru najcenniejszego jakim jest krew.

21-31 lipca 2016 > Jednym z najważniejszych zadań w związku z wizytą Ojca Świętego Franciszka w Polsce z okazji Światowych Dni Młodzieży jest zapewnienie właściwych zapasów cennego leku jakim jest krew.

Kiedy i gdzie można oddać krew w Roku Miłosierdzia?

Gdzie można oddać krew? (RCKiK Katowice)

Gdzie można oddać krew? (RCKiK Kraków)